Mariborski mestni svetniki so na začetku tega tedna sprejeli sklep o prepovedi postavitve oglaševalnih objektov na javnih površinah pred poslovnimi prostori. Prepovedani so A panoji, samostoječi panoji in podobno, ki jih uporabljajo za oglaševanje ponudbe ali dejavnosti. Postavitev je izjemoma dovoljena v času prireditev mestnega značaja, če s tem soglaša občinska komisija za rabo javnih površin.

Vodja sektorja za komunalo in promet Uroš Kosi je pojasnil, da je bila večina tabel, ki so bila doslej postavljena po mariborskih ulicah, nezakonita, saj lastniki zanje niso imeli dovoljenja. "Ali pa so jih postavljali v nasprotju z izdanim dovoljenjem, njihove dimenzije so bile prevelike, z verigami so jih priklenili k drogom javne razsvetljave, stale so na pločnikih, kolesarskih stezah," je povedal. Po njegovih besedah bo prepoved veljala do sprejetja novih odlokov, s katerimi bodo podrobno uredili te vrste oglaševanja.

Mariborski mestni svet je prav tako sprejel sklep o omejitvi rabe uličnega prostora za potrebe prodaje na prostem na območju starega mestnega jedra. S tem so začasno omejili uporabo prodajnih in razstavnih vozičkov, košar, obešalnikov, izložbenih lutk in podobno pred pritličnimi lokali. Omejitev velja do 31. decembra 2013 oziroma za čas trajanja Evropske prestolnice kulture, Zimske univerzijade in Evropske prestolnice mladih.

Na občini pojasnjujejo, da so takšne postavitve moteče. "Lične stvari lahko ostanejo, stojala s perilom pa ne," je pojasnila Lidija Kodrič Vuk iz mestnega sektorja za urejanje prostora.

Opozicijska SD je sicer predlagala, da se s sprejetjem teh odlokov počaka, dokler se mestnemu svetu ne predloži ocene finančnih posledic takšne prepovedi. Številni gostinci in trgovci nad novo ureditvijo namreč niso zadovoljni, saj pričakujejo upad prihodkov. A župan Franc Kangler je prepričan, da gospodarski subjekti s tem ne bodo kakorkoli prizadeti.