Več brezdomcev kot sicer, se je v mariborsko zavetišče, kjer imajo 24 postelj, zateklo predvsem v zadnjih 15 dneh. Tako zaradi stiske s prostorom in prevelikega povpraševanja vsem brezdomcem ne morejo nuditi prenočitev. Vse postelje so namreč zasedene, je za STA pojasnil Gagič.

Brezdomcem nudijo predvsem topli dom, vsaj tri obroke dnevno, prvo socialno pomoč, vzdrževanje osebne higiene in številne delavnice, kot sta kulinarična in računalniška. Pomagajo jim tudi pri urejanju statusnih vprašanj, je dodal.

Nasprotno pa v zavetišču za brezdomce v Ljubljani, kjer imajo 28 postelj, ne občutijo večjega pritiska. Kot je za STA povedal vodja zavetišča Boris Kosec, se število brezdomcev v zimskem času namreč ni povečalo. Tudi oskrba brezdomcev je vseskozi enaka. Med njo sicer spadajo hrana, prenočitev in vzdrževanje osebne higiene.

Po besedah Kosca se številni brezdomci v Ljubljani odločijo za drugačno rešitev, tako da pomanjkanje prostora zaenkrat ni problem. Postelje so v večini zasedene skozi celo leto, bi pa v primeru premajhnega števila postelj uporabili zasilna ležišča, je dodal.

V Ljubljani imajo poleg glavnega zavetišča brezdomci na voljo še Zavetišče božjega usmiljenja in dnevni center Vincencijeva zveza dobrote.