Gabrovec je pred dnevi na deželno vlado naslovil vprašanje, v katerem jo je seznanil z dogajanjem na tržaškem Krasu. Nekateri lastniki namreč niso dovolili vstopa delavcev podjetja Terna, saj jim podjetje dokumentov ni poslalo v slovenskem jeziku. Zaradi tega so prejeli kazenske prijave.

De Anna mu je na današnji seji deželnega parlamenta odgovoril, da deželna vlada soglaša z zahtevo po komuniciranju v slovenskem jeziku, saj imajo po njenem mnenju domačini polno pravico, da prejmejo vsa ustna in pisna sporočila v zvezi z razlastitvami, služnostmi in zasedbo zasebnih zemljišč v slovenskem jeziku oz. opremljena s slovenskim prevodom.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal Gabrovec, je v minulih dneh podjetje Terna pokazalo prve znake pripravljenosti, da revidira dosedanja stališča. Podjetje je doslej zavračalo zahtevo po dopisih v slovenskem jeziku z utemeljitvijo, da njegov sedež v Padovi leži zunaj ozemlja, kjer veljajo določila zaščitnega zakona za Slovence v Italiji.

Na sedežu tržaške prefekture pa naj bi po neuradnih informacija v petek prišlo do sestanka med podjetjem Terna in kraškimi lastniki. Sestanek sta v preteklih tednih večkrat zahtevala Gabrovec in drugi deželni poslanec slovenske narodnosti, Igor Kocijančič, ki pripada Mavrični levici.