V lanski akciji Več luči - več upanja, ki je namenjena pomoči otrokom iz socialno šibkih družin, so zbrali okoli 22.700 evrov. Letos se je na račun steklo 13.930 evrov, kar ni dovolj, da bi zagotovili topel obrok v šoli vsem otrokom, ki so trenutno vključeni v program. Zato na Nadškofijski karitas Maribor pozivajo javnost, naj še naprej pomaga.

Poleg omenjene akcije so decembra zbirali pomoč tudi v treh trgovskih središčih v Mariboru. Na stojnicah so zbrali 666 različnih prehrambnih in drugih izdelkov, ki so jih takoj razdelili ljudem v stiski. "Pomoč je prejelo 85 družin oziroma posameznikov," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček.

Še posebej se je zahvalil poslovnemu sistemu Žito, ki je daroval devet ton pekovskih izdelkov. "Pomoč je bila nadvse dobrodošla ob številnih stečajih in siceršnjih stiskah," je povedal.

V primerjavi z lani namreč opažajo 12-odstotno povečanje števila tistih, ki poiščejo pomoč pri njih. Opazno je predvsem povečanje tistih, ki prvič potrkajo na vrata Nadškofijske karitas Maribor zaradi izgube zaposlitve ali pa ker niso prejeli plačila za opravljeno delo. Vse več je prošenj za zakonito stalno prijavo in vedno večji je problem funkcionalne nepismenosti na področju uveljavljanja socialnih pravic.

V letu 2011 so na Nadškofijski karitas Maribor rešili 1224 prošenj za finančno pomoč za plačilo osnovnih življenjskih stroškov. Skupna pomoč je lani znašala nekaj več kot 538.300 evrov, razdelili so 700 ton humanitarne pomoči. Pomoč v hrani je prejelo 1284 prosilcev.

Vedno več je obiska tudi v njihovi ljudski kuhinji, kjer v povprečju nahranijo 60 oseb dnevno. V zavetišču za brezdomce je dnevno v povprečju 15 ljudi, v ambulanti za osebe brez zdravstvenega zavarovanja so lani oskrbeli okoli 380 bolnikov, v materinski dom pa je bilo vključenih 16 žensk in 21 otrok.