V času poskusnega obratovanja bo na projektu postopno zaposlitev dobilo 19 delavcev, na objavljen razpis za nova delovna mesta pa se je javilo skupno prek 300 kandidatov, je povedal vodja projekta Kocerod Ivan Plevnik iz Regionalne razvojne agencije Koroška. Za deset delovnih mest v sortirnici se je javilo 150 kandidatov, približno toliko se jih je javilo tudi za kvalificirana delovna mesta (šoferji, viličaristi, vzdrževalci, operaterji). Ko bo Kocerod deloval s polno paro, bo v njem zaposlenih skupno 25 delavcev, nekaj od teh na prevaljski lokaciji.

V teh dneh v sortirnici in kompostarni Koceroda v Mislinjski Dobravi zaključujejo zadnja gradbena in inštalaterska dela ter preizkušajo opremo. Druga lokacija Koceroda je na območju Občine Prevalje, kjer je predvideno odlagališče in čistilna naprava, ki bo zgrajena v času poskusnega obratovanja. Na tej lokaciji morajo urediti še dovozno cesto in železniški prehod.

Stroške polletnega poskusnega obratovanja, razen stroškov delovne sile, pokriva ajdovsko Primorje, ki je bil glavni izvajalec del. Koroške občine so bile zaradi zamude Primorja pri dokončanju del konec lanskega leta prisiljene unovčit dva milijona evrov vredno bančno garancijo, iz katere je predvideno plačilo glavnega podizvajalca, podjetja Atzwanger. Projekt Kocerod je vreden 19,5 milijona evrov brez DDV in je sofinanciran z evropskimi sredstvi. S projektom Kocerod želi 12 koroških občin z okoli 74.000 prebivalci za več kot dve tretjini zmanjšati zdajšnjo količino 28.000 ton odpadkov letno.