Omenjeni pravilnik ureja organizacijo, obveščanje in delo specializiranega oddelka, ki trenutno sicer še nima stalnega vodje, ampak ga začasno vodi okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar. Specializirano tožilstvo s sedežem v Ljubljani je pristojno za pregon najzahtevnejših kaznivih dejanj, med drugim gospodarskega kriminala, korupcije in organiziranega kriminala, prevzelo pa je delo nekdanje skupine za pregon organiziranega kriminala. Po pravilniku se članom tega tožilstva določi ena ali več specializacij po posameznih vrstah zadev in se lahko razporedijo v enega ali več oddelkov.

Pravilnik prav tako opredeljuje, da oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili deluje na specializiranem tožilstvu. Državnotožilski red se bo začel uporabljati šele 1. marca, veljati pa bo začel že v sredo. Gre za dokument, ki, kot piše v besedilu, zagotavlja pogoje za redno, pravilno, vestno in učinkovito delovanje državnega tožilstva. Državnotožilski red tako opredeljuje pravila za opravljanje zadev državnotožilske uprave, drugo poslovanje državnih tožilstev in izvrševanje pristojnosti državnih tožilcev.

Kot piše v dokumentu, se mora državni tožilec vselej vesti tako, da varuje samostojnost, ugled in dostojanstvo svoje službe. Zadeve posameznim tožilcem dodeljuje vodja državnega tožilstva v skladu z letnim razporedom dela. Besedilo se osredotoča tudi na nadzor poslovanja tožilstev in opredeljuje, kdo lahko opravlja nadzor na katerem tožilstvu. Strokovni nadzor nad poslovanjem okrožnih državnih tožilstev tako denimo opravljajo vrhovni in višji državni tožilci. Za vrhovnega državnega tožilca pregled dela lahko opravi generalni državni tožilec ali njegov namestnik, po njunem pooblastilu pa tudi drug vrhovni državni tožilec.

Državnotožilski red med drugim še določa, da generalni državni tožilec lahko zahteva, da mu državni tožilci preko vodje državnega tožilstva pošiljajo podatke in informacije o posameznih zadevah ali o določenih vrstah zadev.