Kot je za STA dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), je razvito socialno partnerstvo lahko naša skupna velika prednost pri reševanju gospodarske krize.

Medtem ko je Janša v nagovoru pred državnim zborom sindikate pozval, naj ne vidijo le drevesa, temveč ves gozd, pa Semolič politiko poziva, naj ne vidi samo gozdov, pač pa tudi drevesa, ki tvorijo gozd. "Drugače rečeno: da se zavedajo, da so za velikimi makroekonomskimi številkami vendarle ljudje," je pojasnil.

Semolič ostrim rezom ne nasprotuje, če bodo ti usmerjeni proti kapitalu, proti tistim, ki so krizo povzročili. Če pa bodo rezi na škodo standarda ljudem, ki za krizo niso nič krivi in postajajo njena največja žrtev, pa bodo težave, poudarja.

"Sindikati se zavedamo, da je treba rešiti vrsto težav, ampak to reševanje naj gre po poti socialnega dialoga, torej po poti skupnega iskanja rešitev," je še dejal Semolič.

Damijan: Prvi test za vlado odločitev glede strategije NLB in NKBM

Vlada Janeza Janše bi lahko bila na gospodarskem področju nedvomno bolj uspešna od pretekle vlade, saj ima program, ki je usmerjen k ponovnemu zagonu gospodarske rasti in ustvarjanju delovnih mest. Prvi test za vlado bo odločitev glede izvajanja strategije obeh državnih bank - NLB in NKBM, je za STA povedal ekonomist Jože P. Damijan.

Janševa vlada bi lahko bila na gospodarskem področju nedvomno bolj uspešna od vlade Boruta Pahorja, saj ima program, ki je usmerjen k ponovnemu zagonu gospodarske rasti in ustvarjanju delovnih mest, namesto zgolj napihovanja javnih izdatkov in zadolževanja v tujini za nevzdržno visoko javno trošenje. "Po drugi strani pa je seveda vprašanje dejanske resnosti vlade glede izvajanja načrtovanih ukrepov," je po imenovanju Janše za mandatarja slovenske vlade povedal Damijan.

Prvi test za vlado bo po njegovem mnenju odločitev glede izvajanja strategije obeh državnih bank - Nove Ljubljanske banke in Nove Kreditne banke Maribor. "Če bo vlada nastopila v vlogi delničarja in bankama dovolila, da očistita svoje portfelje, denimo tudi z odprodajo delnic Mercatorja, potem bo vlada pridobila kredibilnost glede bodočih privatizacij in privabljanja tujega kapitala k sanaciji naših podjetij," je menil Damijan.

V nasprotnem primeru bo jasno, da vlada na tem področju ne namerava narediti nič in da bo iz državnega proračuna še naprej dokapitalizirala obe banki, kar ji bo seveda onemogočilo načrtovano zmanjševanje javnih izdatkov, je pojasnil Damijan.

Drugi test, ki čaka novo vlado, bo rebalans državnega proračuna za leto 2012. "Tu se bo pokazalo, koliko bo vlada uspešna glede načrtovanega letnega zmanjšanja javnih izdatkov za 800 milijonov evrov. Tretji test bo zmanjševanje plač in racionalizacije v javnem sektorju ter pokojninska reforma," je ocenil.

Damijan meni, da se bo v najkasneje dveh mesecih pokazalo, ali je vlada opravila prvi test in kakšno bo njeno delovanje v nadaljevanju. "Če se bo vlada že pri prvem testu odločila za protekcionistični pristop, potem seveda ne moremo več pričakovati, da bi zmanjšala javne izdatke ter izvedla pokojninsko reformo in racionalizacijo v javnem sektorju. To pa seveda hkrati pomeni tudi, da v tem primeru ta vlada ne bo preživela niti dve leti na oblasti," je dejal.

V OZS prepričani, da bo Janša dober socialni partner

V OZS so glede na izkušnje, ki so jih imeli z vlado Janeza Janše v mandatu 2004-2008, prepričani, da bo imela nova vlada dovolj posluha in volje, da reši in zakonsko uredi vse probleme, ki jih imajo v tem času slovenski obrtniki, je za STA povedal generalni sekretar OZS Dušan Krajnik. Prepričani so, da bo Janša dober socialni partner.

Ukrepe, ki jih je napovedal Janša, to je stabilizacija javnih financ, zagon gospodarske rasti in ustvarjanje delovnih mest, je zahtevala tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS). "Gospodarski položaj je izredno katastrofalen," je ocenil Krajnik in dodal, da bo morala nova vlada ukrepati zelo hitro. "Tu ne bo časa 100 dni," je dejal.

V OZS so prepričani tudi, da bo Janša s svojo vladno ekipo dober socialni partner, kar je že dokazal v preteklosti. "V njegovem mandatu je OZS dosegla največje število realizacij naših zahtev, ki so se pokazale v konkretnih zakonih, uredbah in pravilnikih," je po imenovanju Janše za mandatarja slovenske vlade povedal Krajnik.

V OZS poudarjajo, da je bil čas, ki ga je Slovenija od padca vlade Boruta Pahorja potrebovala do imenovanja novega mandatarja, predolg. Poleg tega si ne želijo, "da bi nam prisilno upravo pripeljali iz Bruslja, ki bo mnogo bolj kruta, kot je lahko kakršen koli ukrep vlade", je še povedal Krajnik.

Iz OZS so že v sredo sporočili, da pozdravljajo nekatere napovedane ukrepe iz koalicijske pogodbe, ki so jih SDS, Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi v pogodbo vključile tudi na pobudo OZS.

Predvsem pozdravljajo odločitev za uvedbo pavšalne obdavčitve za obrtnike in male podjetnike, predlog uvedbe davčnih počitnic, znižanje davka od dohodka pravnih oseb, višjo olajšavo za raziskave in razvoj ter neomejeno investicijsko olajšavo.

Glede predloga o neobveznem članstvu v OZS še vedno menijo, da je do vseh gospodarskih subjektov pošteno, da se na obvezni osnovi prostovoljno odločijo o včlanitvi v eno od gospodarskih združenj.