Koalicijsko pogodbo bodo podpisnice javnosti posredovale šele v soboto. Iz besedila, ki ga je pridobila STA, pa izhaja, da nameravajo ohraniti ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za obrambo in ministrstvo za zunanje zadeve. Ministrstvo za finance naj bi prevzelo še pristojnost za koordinacijo strukturnih reform, ministrstvo za notranje zadeve pa pristojnost za državno tožilstvo.

Sicer pa nameravajo združiti nekatera ministrstva in vsebinsko povezana področja. Namesto ločenih ministrstev za pravosodje in za javno upravo naj bi dobili eno ministrstvo za pravosodje in javno upravo. V novem ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport naj bi združili ministrstvo za šolstvo in šport in ministrstvo za kulturo ter jima pridružili še področje visokega šolstva in znanosti, ki sedaj sodi pod ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

To ministrstvo namreč ni več predvideno, njegov drugi del, področje visoke tehnologije in razvoja, pa naj bi združili z ministrstvom za gospodarstvo v novo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Iz sedanjega ministrstva za okolje in prostor naj bi delovno področje prostora združili z ministrstvom za promet v novo ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Področje okolja pa bi skupaj s sedanjim ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter službo za podnebne spremembe sodilo v okvir novega ministrstva za kmetijstvo in okolje.

V koalicijski pogodbi sicer ni navedenega ministrstva brez listnice za Slovence po svetu, ki naj bi ga vodila predsednica NSi Ljudmila Novak. Novelo zakona o vladi, ki jo bo v četrtek na izredni seji obravnaval DZ, so v DZ 9. januarja vložile levosredinske stranke. Poslanci petih strank, ki so danes podpisale koalicijsko pogodbo, pa jo nameravajo ustrezno preurediti z dopolnili.