Kurentovanje, 52. po vrsti, sodi v okvir Festivala umetnosti in dediščine, ki je eden glavnih in finančno najzahtevnejših točk ptujskega programa EPK. Razdeljen je na tri dele (Etnofest, Artfest in Karnevalfest).

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal ptujski župan Štefan Čelan, želijo ustvariti enega največjih etnoloških festivalov na svetu, zato bodo, začenši z letošnjim letom, poskušali na Ptuj privabiti čim več likov in pustnih tradicij z vsega sveta. "Naša ambicija je, da se uveljavi prepričanje, da morate biti na Ptuju, če hočete kaj pomeniti v svetu etnografije," je dejal.

Dogajanje na Ptuju se bo pričelo takoj po svečnici, 2. februarja, s tradicionalnim Kurentovim skokom, ko si po tradiciji kurenti prvič nadenejo zvonce in zaplešejo ob ognju.

Osrednji dogodki se bodo zvrstili med 11. in 21. februarjem. Za razliko od prejšnjih let bi po Čelanovih besedah radi dali večji poudarek otvoritveni soboti. Na ta dan župan tradicionalno preda oblast princu karnevala, plemenitemu Juriju Oprossnitzerju, ki bo v času pusta vodil mestno oblast. Temu obredu bo sledila povorka tradicionalnih pustnih likov ter 1. medcelinski Etnofest z maskami z vsega sveta.

Dan prej, natančneje 10. februarja, bo kurent zaznamoval tudi slovesnost ob uradnem odprtju EPK na Ptuju. Otvoritveni glasbeno-gledališki spektakel Kurentova svatba bo uprizoril zgodbo, vezano na tradicionalne pustne like in etnografsko izročilo tega okolja.

Poleg tega bodo organizirali še mednarodno karnevalsko srečanje pihalnih godb in mažoretnih skupin, tradicionalno dobrodelno kulinarično Obarjado, simpozij o kulturni dediščini Slovenije, vrsto razstav in delavnic, na pustno soboto 18. februarja pa bodo med drugim prvič uprizorili pustno poroko.

Največ obiskovalcev še vedno pričakujejo v nedeljo, 19. februarja, ko bo mednarodna pustna in karnevalska povorka, v kateri pričakujejo med 4000 in 5000 udeležencev. "Letošnje kurentovanje je prelomno, saj dobiva s pomembno vlogo v programu EPK tudi izrazito mednarodno razsežnost," je pojasnil vodja prireditve Branko Brumen.