Na nedeljskih večernih pogovorih so morebitni koalicijski partnerji po besedah predsednika SDS Janeza Janše dorekli besedilo pogodbe. Janša je izrazil zadovoljstvo nad besedilom, ki je po njegovih besedah "sinteza predlogov vseh petih strank". Pogajalci so naredili velik korak naprej pri usklajevanju okvirov za rebalans proračuna za leto 2012. Tu bo po njegovih besedah potrebno varčevanje na vseh področjih.

V koalicijski pogodbi so med drugim uskladili tudi strukturo novega zakona o vladi, ki predvideva 11 ministrstev in ministrstvo brez listnice. Niso pa pogajalci v nedeljo še načeli kadrovskega dela pogodbe oz. dorekli imen ministrov. Kljub temu Janša ocenjuje, da bi bila vlada lahko imenovana do 20. februarja. V javnosti je sicer zaokrožilo že več neuradnih informacij o možnih sestavah ministrskega zbora.

Pristojni organi posameznih strank naj bi o vstopu v desnosredinsko koalicijo povečini odločali v torek, torej dan pred iztekom roka, do katerega lahko kvalificirani predlagatelji vložijo predlog kandidatur za mandatarja. Če bodo ob SDS še omenjene štiri stranke napovedale vstop v koalicijo, je pričakovati, da bodo poslanci teh strank za mandatarja predlagali Janšo.

Seja državnega zbora, na katerem bodo poslanke in poslanci odločali o podpori kandidatu ali kandidatom za mandatarja, bo 28. januarja.