"V koalicijski pogodbi smo danes uskladili strukturo novega zakona o vladi, ki predvideva drugačno sestavo vlade in manj ministrstev," je dejal Janša. Predvidenih je 11 ministrstev ter ministrstvo brez listnice, ki ga opredeljuje drug zakon, ki ga pa ne bodo spreminjali.

"Kadrovska usklajevanja pa se bodo začela, ko bodo pogoji za to - najprej je treba sprejeti takšen zakon o vladi, izvoliti predsednika vlade, ki lahko predlaga listo ministrov, ko pa bo vse to storjeno, bo koalicija lahko uskladila tudi to listo," je pojasnil. Vlada bi bila lahko imenovana do 20. februarja, je potrdil Janša.

Velik korak so danes po njegovih besedah naredili naprej tudi pri usklajevanju okvirov za rebalans proračuna za leto 2012, je povedal. Tu bo po njegovih besedah potrebno varčevanje na vseh področjih. "Najprej tam, kjer so rezerve, potem pri preverjanju, kje so mogoče dodatne rezerve pri standardih in normativih, vendar se bo delo pri tem še nadaljevalo," je napovedal.

Predsedniki SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi, Janez Janša, Gregor Virant, Radovan Žerjav, Karl Erjavec in Ljudmila Novak, so namreč v petek po večurnih pogajanjih zatrdili, da so usklajevanja koalicijske pogodbe pri koncu. Znova so se sestali danes popoldne, ko naj bi prišla na vrsto še vprašanja o kadrovski zasedbi ministrskih mest. Po opravljenih usklajevanjih pa bodo morali odločitev o vstopu v koalicijo potrditi še pristojni organi strank.

Janša pred pogovori opozoril na rebalans proračuna

Janša je pred pogovori ocenil, da je usklajevanje okvirov za rebalans proračuna težji del pogajanj. Po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca je odprtih tudi še nekaj točk, povezanih z vprašanjem pokojnin. Da je vsebina koalicijske pogodbe že precej usklajena, je poudarila tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, medtem ko predsednik SLS Radovan Žerjav pred današnjimi pogovori ni dajal izjav.

Poleg vsebinskih vprašanj naj bi pogajalcem petih strank za danes ostala tudi vprašanja kadrovske zasedbe resorjev. V medijih je medtem zaokrožila možna neuradna razdelitev ministrstev. Po teh neuradnih informacijah naj bi bili ministri v vladi, ki bi jo vodil prvak SDS Janez Janša, še predsedniki treh strank, ki se dogovarjajo o vstopu v koalicijo.

Žerjav naj bi prevzel ministrstvo za gospodarstvo, Novakova ministrstvo za Slovence po svetu, Virant naj bi prevzel vodenje resorja za infrastrukturo in prostor ali ministrstva za pravosodje in javno upravo. Predsednik DeSUS Karl Erjavec naj bi postal predsednik DZ.

Po opravljenih usklajevanjih bodo morali odločitev o vstopu v koalicijo potrditi še pristojni organi strank. Večinoma naj bi odločali v torek, torej dan pred iztekom roka, do katerega lahko kvalificirani predlagatelji vložijo predlog kandidatur za mandatarja. DZ bo o podpori kandidatu ali kandidatom odločal 28. januarja, po današnji napovedi Viranta pa bi bila nova vlada lahko potrjena med 8. in 10. februarjem.

V ponedeljek se bo sestal izvršilni odbor NSi in razpravljal o pogajanjih o desnosredinski koaliciji, vendar dokončne odločitve v zvezi z vstopom v koalicijo ne bo sprejel. O slednjem mora namreč odločati svet stranke, ki se bo najverjetneje sestal še pred sredo. Takrat je namreč zadnji rok, ko morajo predsednik republike, stranke ali pa deset poslancev predlagati kandidata za mandatarja.

DeSUS neznanka

Organi ostalih strank, ki se pogajajo o desnosredinski koaliciji, bodo o vstopu v koalicijo odločali v torek. Pri DeSUS in Listi Virant bosta to sveta stranke, pri SLS pa glavni odbor. Pričakovati je, da se bodo v Listi Virant, SLS in NSi odločili za vstop, medtem ko je nekoliko večja neznanka DeSUS. Še pred sredo se bo moral sestati tudi svet SDS in prav tako odločiti, ali bo stranka vstopila v koalicijo. Glede na to, da je njen predsednik Janez Janša hkrati tudi kandidat desnosredinske koalicije za mandatarja, težav pri odločanju o vstopu ni za pričakovati.

Izredna seja državnega zbora, na kateri bo ta odločal o kandidatih za mandatarja, bo v soboto. Še pred tem bodo stranke, ki naj bi sestavljale desnosredinsko koalicijo, najverjetneje tudi dokončno podpisale koalicijsko pogodbo. Janez Janša je namreč ob nepotrditvi predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića za mandatarja dejal, da je bilo od Jankovića nekoliko neodgovorno, da je po podporo v parlament odšel, še preden so stranke, ki naj bi sestavljale koalicijo, podpisale koalicijsko pogodbo.

Zapleti in preobrati

Dosedanje sestavljanje nove vlade je sicer postreglo s številnimi zapleti in preobrati. Na volitvah 4. decembra je z 28,51 odstotka glasov zmagala Pozitivna Slovenija. Kot relativni zmagovalki ji je s sklepom predsednika republike Danila Türka pripadla možnost, da sestavi vlado, a njen kandidat za mandatarja Zoran Jankovič 11. januarja ni dobil zadostnega števila glasov. Zapletlo se je že med samimi neformalnimi pogajanji o koaliciji, v katerih je imel Janković najprej težave s predsednikom SD Borutom Pahorjem, nato pa še z Listo Virant. Slednja je namreč tik pred glasovanjem o mandatarju v DZ sklenila, da ne gre v koalicijo, Jankoviću pa so tako ostali le glasovi njegove stranke, SD in DeSUS, skupaj torej 44 glasov.

A Janković na glasovanju o njegovi kandidaturi v DZ ni dobil niti omenjenih 44 glasov. Zanj je namreč glasovalo le 42 poslancev, kar je torej pomenilo, da ga nista podprla tudi dva poslanca iz strank, od katerih naj bi imel zagotovljeno podporo. Da je z Jankovićem mandatarstvom najverjetneje konec, je bolj ali manj postalo jasno v četrtek, ko bi moral DeSUS za njegovo nadaljnjo podporo, predložiti imena dveh dodatnih poslancev, ki ga podpirajo.

Ker se slednje ni zgodilo, se je DeSUS o koaliciji začel pogajati s strankami desne sredine. Predsednik republike Türk pa je v sredo napovedal, da bo med strankami preveril možnost, da za mandatarja imenuje finančnika, nekdanjega direktorja NLB Marka Voljča. Njegov predlog pa med strankami ni naletel na večinsko podporo, kar je pomenilo, da Voljč najverjetneje ne bo kandidat za mandatarja.

Tako se trenutno kot edina realna možnost, da je predlagan in potrjen za mandatarja, kaže Janeza Janše, ki bo glede na to, da pogajanja med strankami, ki naj bi sestavljale njegovo vlado, tečejo brez večjih težav, v soboto v DZ najverjetneje tudi dobil zadostno podporo. Vprašanje je le, ali ga bo kot kandidata za mandatarja predlagal predsednik države ali omenjene stranke.