Prejšnji teden je v elektronske nabiralnike večjih slovenskih medijev priromalo elektronsko sporočilo Sonje R., v katerem je ta zapisala, da jim stranka LDS ni nakazala denarja po več kot dveh mesecih dela pri njih.

Novembra, tik pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, so študenti za stranko opravljali ankete, denarja pa jim niso nakazali. "Meni 100 evrov, drugim tudi po 350 evrov. Šli smo tja, jih klicali, bili so nedosegljivi, ko smo jih končno dobili, so rekli, da bo nakazano kmalu, a od tega ni bilo nič. Sekretar nam je rekel, da se dobimo danes (12. januarja, op. p.) ob 9. uri, prišel je ob 11. uri, nato pa kmalu odšel. Obljubil je, da je zadeva urejena," je zapisala Sonja R. in dodala, da denarja kljub obljubam niso dobili.

Včeraj smo Sonjo R. poklicali in nam je povedala, da so ji denar nakazali takoj naslednji dan, ko je zadeva dala v medije. A je dodala, da denarja nekateri sodelavci še niso prejeli. Že prejšnji teden smo stopili v stik z generalnim sekretarjem LDS Urošem Petohlebom in ga povprašali o finančnem stanju stranke. Povedal je, da izguba stranke trenutno znaša milijon evrov. "V letu 2011 smo poslovali pozitivno, in sicer za približno 250.000 evrov, točni podatki bodo znani po pripravi zaključne bilance," pravi.

Sanacija dolgov poteka

Sanacija dolgov po njegovih besedah poteka v skladu z dogovori z upniki, teh pa zaradi korektnega poslovnega odnosa ni želel izpostavljati. Ker so bili odgovori sila skopi, smo nanj naslovili dodatna vprašanja, odgovorov nanje pa vse do danes nismo prejeli. Med drugim smo ga poprosili za razlago, kako sanacija dolgov poteka "v skladu z dogovori z upniki", ko pa imajo blokiranih šest od skupaj osmih transakcijskih računov. Tokrat namreč ni bilo prvič, ko je stranka imela blokirane račune, tovrstne novice v zadnjih dveh letih v povezavi z LDS niso več nobena redkost.

"Stečaja se ne bojimo. Za stečaj pogoji niso izpolnjeni, prav tako pa zakonodaja ne omogoča stečaja politične stranke," je povedal Petohleb.

Časa imajo še na pretek, konec marca poteče rok, ko morajo politične stranke računskemu sodišču poslati finančne bilance. Kljub – po besedah Petohleba – pozitivnim številkam v letu 2011 pa finančno stanje stranke v preteklih dveh letih ni bilo nič kaj rožnato. Slabi so obeti tudi za prihodnje, saj stranka iz leta v leto vleče precej velik dolg. Glede na LDS–ovo bilanco je bilo stanje 31. decembra 2010 takšno: v minusu so bili za 1.335.085 evrov, iz leta 2009 so prenesli 999.397 evrov minusa. Od tega so v 2010 pridelali 788.210 evrov kratkoročnih obveznosti do dobaviteljev, leto poprej pa 246.829 evrov. Kratkoročnih posojil finančnih organizacij je bilo v 2010 za 593.762 evrov, iz 2009 so jih v naslednje leto prenesli za 849.800 evrov.

Pretekli razlog za optimizem glede uspešne sanacije preteklih dolgov se je ob porazu na predčasnih volitvah spremenil v vzrok za paniko: v letu 2010 so iz javnih financ (državnega proračuna in proračunov lokalnih skupnosti) prejeli 721.732 evrov, njihovi skupni dohodki, poleg omenjenega največ na račun donacij in članarin, pa so znašali 1.015.928 evrov. Do denarja iz državnega proračuna je upravičena tista stranka, ki na volitvah doseže vsaj 1,2 odstotka glasov, LDS je na predčasnih volitvah prejela 1,48 odstotka glasov volivcev, kar pomeni, da sicer lahko računajo na manjši kos proračunske »pogače«, ne pa tudi na povračilo stroškov volilne kampanje, ki ob prestopu parlamentarnega praga znaša 0,33 evra na glas. Ob njihovem rezultatu, zanje je glasovalo 16.268 volivcev, so torej "zgubili" dobrih 5368 evrov. Kaplja v morje morebitnim uspešnim sanacijam finančnih bremen iz preteklih let.

Notranje in pravosodno ministrstvo se ne strinjata s Petohlebom

Kot smo zapisali, Petohleb meni, da stranke po zakonodaji ne morejo v stečaj, s čimer se ne strinjajo niti na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), ki je pristojno za izvajanje zakona o strankah, niti na ministrstvu za pravosodje. Že maja lani smo MNZ povprašali, ali lahko globoko zadolženo politično stranko doleti stečaj ali prisilna poravnava, podobno kot finančno slabo stoječe gospodarske subjekte.

Pojasnili so nam, da v zakonih, ki urejajo posamezno področje, zaradi ustavnih določb ni mogoče vzpostaviti enakih pogojev za delovanje političnih strank in gospodarskih subjektov. Stečaj kot način prenehanja stranke v zakonu o strankah ni predviden. A kljub bistveni razliki med politično stranko in gospodarskim subjektom in ne glede na omenjene pomanjkljivosti zakona na MNZ pravijo, da bi bilo mogoče stečaj nad politično stranko izvesti neposredno na podlagi zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP).

Na ministrstvu za pravosodje, ki je pristojno za izvajanje omenjenega zakona, so mnenju MNZ pritrdili. »223. člen tega zakona določa, da je stečajni postopek dovoljeno voditi nad vsako pravno osebo, v drugem odstavku 12. člena zakona o političnih strankah pa piše, da politična stranka postane pravna oseba z dnem vpisa v register strank,« so povedali na ministrstvu za pravosodje in dodali, da je uvedba stečajnega postopka nad politično stranko tako povsem mogoča.