Po mnenju predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića je Türk z danes predstavljeno možnostjo naredil "izjemno pametno potezo". Kot je povedal, bi ga njegova stranka podprla za mandatarja, a v tem primeru Janković ne bi bil v vladi. V tem trenutku imajo male stranke možnost, da pokažejo, da so resno mislile, ko so govorile o neki ustavni večini, meni Janković. "Mi bi to ime podprli, a v tem primeru jaz več ne bi kandidiral oziroma ne bi prevzel mandata," je pojasnil in dodal, da v tem primeru tudi ne bi šel v vlado na noben položaj.

Türk mu je na petkovih posvetovanjih povedal, da je on še vedno njegov kandidat, a se je sam odločil, da v primeru, če ne bo "javno izkazane podpore nekaterih drugih poslancev oz. strank", še enkrat ne bo kandidiral za mandatarja, pravi Janković. Dodaja, da so mu tudi ta teden nekateri poslanci izkazovali podporo in dejali, da mu bodo dali glas "za zaveso", a je že na prvem glasovanju za mandatarja v DZ videl, da "očitno nekateri ne morejo priti niti do zavese".

Pripravljen podpreti Marka Voljča

Kot je dejal, pa bi "v korist potrebe, ki jo imamo v državi", umaknil svojo kandidaturo in podprl Voljča, če bo ta dobil podporo malih strank. Tako Janković ni izključil možnosti, da v primeru nezadostne podpore Voljču ne bo ponovno kandidiral, saj da je čas do 25. januarja, ko se bo Türk odločil o predlogu za mandatarja. Voljč je, pravi Janković, dober kandidat. Po njegovih besedah ga zelo spoštuje in sta dobro sodelovala, ko je bil Voljč še v NLB, on pa v Mercatorju.

Predsednik Pozitivne Slovenije je še povedal, da so ena izmed možnosti tudi predčasne volitve, ki bi "razčistile" sedanje razmere. Njegova stranka je pripravljena na to možnost, a je Janković ob tem izpostavil, da je treba delovati državotvorno. Po njegovem mnenju pa bi na volitvah državljani "zelo jasno pokazali, koga bi podprli". Hkrati Janković ni želel izključiti niti možnosti, da bi ponovno kandidiral za župana Ljubljane, a kot pravi, tudi ni razmišljal o tem.

Sicer pa je Janković že pred volitvami dejal, da ga zanima le mandatarsko mesto. Meni pa, da bo imel prihodnji mandatar dobro možnost, da med vsemi strankami, ki bi ponudile svoje kandidate, najde prave ljudi za posamezna ministrstva. Pojasnil je še, da ga v taki vladi ne bo - "ne zato, ker ne bi hotel sodelovati", ampak zato, ker se mu zdi, da bi bil na nek način lahko "kot potencialni kandidat za mandatarja moteča figura".

Predlog označili kot popolnoma neresen

Stranki SDS se zdi možen predlog za Voljča v razmerah, v katerih je država, popolnoma neresen. Stranka SD možnosti za kandidaturo Voljča ne komentira, prav tako ne Lista Virant. Predsednik stranke Radovan Žerjav poudarja, da se SLS nahaja v postopku sprejemanja koalicijske pogodbe z desnosredinsko koalicijo, zato v stranki trenutno ne razmišljajo o drugih možnostih.

"Če sestava takšne vlade ne bi bila mogoča, se bo SLS o svojih nadaljnjih korakih odločala kasneje," meni Žerjav. NSi omenjenega morebitnega predloga Türka ne podpira. Prva priložnost za sestavo vlade je pripadla Jankoviću, ob upoštevanju volilnih rezultatov pa bi bilo po njihovem logično, da bi priložnost za sestavo vlade sedaj dobil kandidat SDS. V NSi opozarjajo, da možen predsednikov kandidat prihaja ravno v času, ko se o vstopu v morebitno desnosredinsko koalicijo odloča DeSUS, zato potezo predsednika razumejo kot manever za preusmerjanje pozornosti od realnih možnosti za hitro oblikovanje desnosredinske vlade.

Pri tem poudarjajo, da programa Voljča ne poznajo, medtem ko so SDS, SLS, Lista Virant in NSi že parafirale koalicijsko pogodbo. Potezo predsednika v NSi razumejo tudi kot zavlačevanje zdajšnje politične agonije, toda po njihovem mnenju časa ni več. "Slovenija takoj potrebuje operativno vlado s programom in izkušnjami," pravijo.

Voljč bi lahko dobil zadostno podporo

Politična analitika Igor Pribac in Matej Makarovič ocenjujeta, da ima morebitni kandidat za mandatarja Marko Voljč možnosti za potrditev v DZ. Poudarjata, da je to odvisno predvsem od odločitve DeSUS in Liste Virant. Po mnenju Pribca odločitev Türka prihaja v pravem trenutku, Makarovič pa jo ocenjuje kot zelo nenavadno.

Pribac je za STA ocenil, da Türkov predlog tretje osebe za mandatarja prihaja v pravem trenutku, zlasti da se strankam, njihovim predsednikom in tudi širši javnosti pokaže, da sedanji trenutek in nujno slepa ulica, pat položaj.

Makarovič pa to predsednikovo potezo ocenjuje kot zelo nenavadno in neobičajno, pa tudi tvegano. Takšna kandidatura bi bila po Makarovičevih besedah smiselna, če bi šlo za neko obliko tehničnega predsednika vlade, Voljč pa da lahko uspe le kot politični predsednik vlade. Pa tudi če mu to uspe, bo v izjemno nehvaležnem položaju, saj bo moral voditi politično vlado, v kateri pa za seboj ne bo imel nobene stranke, je za STA pojasnil Makarovič.

Kot je dodal, je že Borut Pahor imel hude težave s svojo koalicijo, kljub temu, da je imel za sabo relativno močno stranko. Možno je, da bi Voljča katera od strank "posvojila", denimo Pozitivna Slovenija, vendar to ne bi bilo isto, je še razmišljal Makarovič, saj da bi bila lojalnost članov stranke še vedno vezana na njihovega predsednika.