Obtožnica nekdanjega direktorja podjetja Mebles IMS Rajka Županca bremeni kaznivega dejanja oškodovanja upnikov. Tega kaznivega dejanja sta obtožena tudi soustanovitelja tega podjetja Andrej Rezar in Zdenka Škodlar ter sin Škodlarjeve Samo Škodlar. Rezar je poleg tega obtožen tudi nadaljevanega kaznivega dejanja povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem.

Na dosedanjih obravnavah se je zagovarjal le Samo Škodlar, ki je dejal, da pogodb ni sklepal z namenom oškodovanja upnikov ter opozoril na razliko terjatev v pravdnem in kazenskem postopku. Kot je dejal, je v pravdnem postopku prijavljenih za 400.000 evrov terjatev, v sodnem pa za več kot milijon evrov, kljub temu, da je v obeh primerih višino terjatev ocenila ista izvedenka.

Podjetje Mebles iz Medvod je naselje Zbiljski gaj začelo graditi leta 2000. V naselju naj bi stal Dom starejših občanov Medvode - tega so konec leta 2001 sicer odprli -, enodružinske hiše in varovana stanovanja. Vendar pa se je podjetje Mebles leta 2002 združilo v Mebles IMS, ki je šlo zaradi finančnih težav junija 2003 v stečaj, ne da bi projekt končalo.

Tako so nekatere hiše in stanovanja v naselju Zbiljski gaj ostala nedokončana, številni kupci pa so ostali brez svojega premoženja, čeprav so delno ali v celoti poravnali kupnino.