Po Žbogarjevih besedah bo Slovenija do konca letošnjega leta pripravila svoj memorandum, zatem pa bo imela nekaj mesecev časa, da odgovori na hrvaški memorandum oziroma njihove argumente. V letu 2013 pa bo nato vse odvisno od odločanja sodnikov in od tega, ali bodo želeli tudi ustne predstavitve argumentov obeh držav, je razložil.

Kot je še pojasnil, je predmet spora v grobem že opredeljen v sporazumu, in sicer gre za mejo na kopnem in na morju. Podrobnosti spora bo Slovenija po njegovih besedah predstavila v svojem memorandumu, za predstavitev predmeta sporazuma pa so lani zbrali že veliko materiala.

"S svojimi odvetniki sedaj že pripravljamo pravno strategijo za zagovarjanje posameznih delov," je povedal in dodal, da bodo stvari bolj jasne do poletja.

Žbogar je povedal še, da je v dogovarjanje treba vključiti tudi parlament. Spomnil je, da so se na pobudo predsednika DZ pred dvema tednoma neformalno sešli v parlamentu, kjer so govorili o tem, da bi pred poletjem skupina z zunanjega ministrstva predstavila osnutek memoranduma. O njegovih elementih bi lahko DZ nato razpravljal na zaprtih sejah.

Slovenija in Hrvaška sta se danes dogovorili o imenovanju predsednika in še dveh članov arbitražnega sodišča s seznama Evropske komisije. Predsednik sodišča bo Francoz Gilbert Guillaume, preostala člana pa Nemec Bruno Simma in Britanec Vaughan Lowe. Slovenski in hrvaški politični vrh ter Evropska komisija so dogovor pozdravili.