Trčkova je za Žurnal24 pojasnila, da je vlada sprejela le sklep, da javni uslužbenci s soglasjem predstojnika lahko predavajo. Kot pravi, pa je vprašanje pri inšpektorju, ker vsakokrat lahko naletiš na navzkrižje interesov. Sama bi tako široko postavljeno dikcijo inšpektorjem omejila, ker se, kot pravi, inšpektor mora zavedati, da ne more predavati, kjer bi dejansko lahko šlo za navzkrižje interesov.

A kljub temu predavanj, tudi za denar, šefinja inšpektorata ne bi prepovedala. Nataša Trček ne nasprotuje tako zelo temu, da nekdo dobi honorar. Meni namreč, da če neko podjetje od vsakega udeleženca zahteva kotizacijo 200 evrov za neko predavanje, potem po njenem ni čisto higienično, da predavatelj dela zastonj. Kot pravi, pa se predavanjem za zasebna podjetja ni mogoče povsem izogniti, saj imajo denimo koordinatorji na gradbišču z zakonom predpisano, da se morajo izobraževati.

Brezplačnik piše, da je od novembra, ko je Trčkova zasedla vodilno mesto na inšpektoratu, predavalo le deset uslužbencev inšpektorata. Kot zatrjuje, so vsi predavali brezplačno in dobili soglasje ministra za delo. Šlo je za različna srečanja, ki so jih organizirali MDDSZ, zavod za varstvo pri delu, komisija za preprečevanje korupcije, urad za enake možnosti in društva varnostnih inženirjev. Večinoma so predavali o novem zakonu o varnosti in zdravju pri delu.

Žurnal24 opozarja, da lahko tiste, ki pravil glede predavanj ne spoštujejo, doleti disciplinski postopek; izreče se jim opomin, denarna kazen ali jim vzamejo bonitete. Do zdaj tovrstne sankcije niso doletele niti enega zaposlenega na inšpektoratu.