Slovenija se je v političnem kaosu znašla ta teden, ko so poslanci dober mesec po presenetljivi zmagi ljubljanskega župana in nekdanjega trgovskega tajkuna Zorana Jankovića na predčasnih volitvah zavrnili njegovo imenovanje za premierja, piše The Economist. Potem ko več strank ni sodelovalo v glasovanju, je Janković prejel 42 od 47 glasov, oddanih v 90-članskem parlamentu.

Do Jankovićevega poraza prihaja po tem, ko so se koalicijska pogajanja med njegovo desnosredinsko stranko Pozitivna Slovenija in drugimi strankami izkazala za težavnejša, kot je pričakoval. Kot ključen preobrat finančni tednik izpostavlja 9. januar, ko je državljanska lista Gregorja Viranta zavrnila sodelovanje v koaliciji.

The Economist opisuje tudi nadaljnji postopek glede imenovanja novega slovenskega premierja. Navaja še, da se Slovenija, prva nekdanja komunistična država, ki je vstopila v območje evra, bori z naraščajočim dolgom in grožnjo nadaljnjega znižanja bonitetne ocene. Opozarja tudi, da se bodo brez političnega vodstva težave še poglobile.

Javnost bi za mandatarja raje Zorana Jankovića kot Janeza Janšo

Po pisanju tednika mora Slovenija nujno zmanjšati javno porabo, da bi ustrezala pravilom predlaganega novega fiskalnega pakta v območju evra. Vendar pa so varčevalni ukrepi zelo nepriljubljeni. Večina zunanjih opazovalcev najboljšo možnost za Slovenijo vidi v tehnični vladi, podobni tistim v Italiji in Grčiji.

To bi seveda morala biti le prehodna rešitev, s katero bi zagotovili nujno potreben kapital za banke ter sprejetje varčevalnih ukrepov na področju davčne zakonodaje. Slovenija ne sme več izgubljati časa za iskanje vlade konsenza ali nove predčasne volitve, sklene avtor.