Iskanje naj ne bi bilo prav težko, saj so hišo že leta 2006 obljubili apostolski nunciaturi, ki si prizadeva na tej lokaciji urediti stalni sedež diplomatskega predstavništva Vatikana v Sloveniji. Občina si od prodaje hiše z okoli 550 kvadratnimi metri površin ter okoli 800 kvadratnimi metri nepozidanega zemljišča obeta najmanj 1,337.150,66 evra.

Kar je točno cena, za katero naj bi se občina in apostolska nunciatura dogovorili že leta 2006 v mandatu Danice Simšič. Kako je mogoče, da je cena iz šest let starega dogovora lahko izhodišče za tokratno zbiranje ponudb, nam včeraj na mestni občini niso pojasnili. Brez odgovora smo ostali tudi na vprašanji, ali je občina dala stavbo oceniti ter ali jo dogovor z apostolsko nunciaturo kakor koli zavezuje, da hišo proda prav njej. Ob tem je treba poudariti še, da je izhodiščna cena na tem zbiranju ponudb ključnega pomena za višino iztržene kupnine, saj bo ponudbo zelo verjetno dala apostolska nunciatura. V stavbi je namreč občina predvidela ureditev stanovanj ter diplomatskih in konzularnih predstavništev.

Občina je apostolski nunciaturi na roko šla tudi s prostorskim aktom za to območje, saj ta ob predhodni odstranitvi sosednje stavbe na Ulici Janeza Pavla II. 13 dovoljuje gradnjo novega objekta na Ulici stare pravde 6, ki ga bi lahko z mostovžem povezali z obnovljeno stavbo na Ulici Janeza Pavla II. 11. Tako ta stavba kot tista na številki 13 sta v cerkveni lasti, v zemljiški knjigi pisani na Slovensko provinco Družbe Jezusove in Sveti sedež Apostolska Nunciatura.

Ponudniki morajo vlogo s potrdilom o vplačani desetodstotni varščini na mestno občino poslati do 21. januarja, tri dni kasneje bodo na magistratu njihove ponudbe javno odprli. Ali bodo na apostolski nunciaturi oddali ponudbo - tako kot vsi pričakujejo - nam včeraj ni uspelo izvedeti.