Po Lahovnikovih besedah so enotna stališča strank, ki se združujejo v koalicijo, do finančnih in gospodarskih vprašanj nujna zato, ker bomo sicer "gledali popolnoma isto zgodbo, kot smo jo gledali zadnja tri leta", ko je bilo zaradi različnih stališč v vladi "zelo težko odločiti o ključnih vprašanjih in je bila celotna država talec tega neodločanja".

Lahovnik ob tem ocenjuje, da so med gospodarskima programoma Liste Virant in Pozitivne Slovenije velike razlike. "Zoran Janković zagovarja državni intervencionizem, Gregor Virant pa umik države iz gospodarstva. In to morata razčistiti še pred sklenitvijo zakonske zveze, saj bodo čez nekaj tednov na mizi vprašanja o dokapitalizaciji NKBM in NLB," opozarja.

Matjaž Gantar je glede vmešavanja države v gospodarstvo ocenil, da tovrstno vmešavanje poteka povsod, le vprašanje je kdaj. "Velika Britanija in ZDA sta veliki zagovornici nevmešavanja države v gospodarstvo, vendar so se na začetku krize vsi temeljito vmešali in to predvsem v banke," je dejal. Varčevanje je po njegovi oceni potrebno, je pa vprašanje do kam: "Zato je pri tem potrebna neka zdrava meja." Slovenija je sicer po njegovi oceni ena izmed manj zadolženih držav, zato ima še prostora za zadolževanje.

Gantar še ocenjuje, da se v državi ukvarjamo z obrobnimi vprašanji. Takšno vprašanje je med drugim po njegovi oceni tudi to, da se sprašujemo, kaj je kandidat za mandatarja Zoran Janković v času, ko je odbor za finance v DZ razpravljal o finančnem stanju v državi, počel v enem izmed lokalov z bivšim predsednikom republike Milanom Kučanom.

Nekoliko drugačno mnenje o tem ima Lahovnik. Po njegovem bi bilo za mandatarja "veliko bolj primerno, da bi v tistem trenutku sedel na seji odbora za finance, kjer so govorili o ključnih vprašanjih, s katerimi se bo soočal prihodnji predsednik vlade".