"Prvi krog pogajanj smo zaključili, v drugem moramo uskladiti še odprta vprašanja. Ko zaključimo ta del, se bomo lotili kadrovskih vprašanj," nam je včeraj povedal vodja poslanske skupine SD Janko Veber. Kdaj bi lahko podpisali koalicijsko pogodbo, Veber včeraj ni želel napovedati, dejal pa je, da stranka SD - po njenem statutu o koalicijskem sodelovanju odloča konferenca stranke - ni v časovni stiski.

Kandidat za mandatarja Zoran Janković, ki potrebuje 46 glasov, se je včeraj v prostorih poslanske skupine DeSUS srečal z njenim predsednikom Karlom Erjavcem. Prvaka izjav po srečanju nista dajala, je pa poslanec DeSUS Franc Jurša povedal, da je DeSUS v vladi zainteresiran za področja, ki so pomembna za strankin program, predvsem mesta državnih sekretarjev in direktorjev direktoratov na nekaterih ministrstvih. Po njegovem mnenju bo stranka o vstopu v koalicijo odločala v torek. V stranki DL - njeni predstavniki so se včeraj v prostorih državnega zbora sestali s kolegi iz vrst SDS, SLS in NSi - so bili včeraj redkobesedni, o vstopu v levo- ali desnosredinsko koalicijo pa bodo odločali na ponedeljkovem svetu stranke. "V stranki mora obstajati dogovor, ki se ga je treba držati, čeprav ima vsakdo pravico, da se na koncu odloči po svoje. Menim pa, da ne bo prišlo do nobenih presenečenj. Verjamem, da se bodo naši pogajalci pravilno odločili. Ker ne gojim nobene zamere ne do Jankovića ne do Janše, si samo želim, da začnemo čim prej delati," nam je včeraj povedal poslanec DL Bojan Starman. Spomnimo, da je član DL Marko Pavliha vodstvu stranke ter njenim poslancem v četrtek poslal elektronsko pismo interne narave, v katerem jim je po posvetovanju s številnimi člani in podporniki stranke predlagal, naj se DL pridruži Jankovićevi koaliciji.

Pogajalska skupina PS se je včeraj sestala tudi s poslancema narodnih skupnosti. Kot je za Dnevnik povedal László Göncz, si s kolegom Robertom Battellijem ne želita, da bi bila na glasovanju v DZ jeziček na tehtnici. "Za stabilnost vlade in države bi bila to slaba rešitev. Podprla bova mandatarja samo v primeru, če bo brez najinih glasov zbral potrebno večino," je bil včeraj jasen Göncz. Ker imata z Battellijem svoje programske zahteve, ki jih želita videti v koalicijski pogodbi, se bosta s pogajalsko skupino PS še enkrat sestala v začetku prihodnjega tedna. "Osnutka pogodbe še nisva videla. Vsebinske pogovore bova do torka zagotovo zaključila," je še napovedal poslanec madžarske narodne skupnosti. Dodajmo, da se bodo konec tedna sestali tudi predstavniki strank SDS, DL, SLS in NSi z namenom, da uskladijo zahteve glede pogodbe, ki jo je pripravil Janez Janša.

Poslovnik državnega zbora določa, da se morata razprava in glasovanje o predlaganem mandatarju vlade opraviti v sedmih dneh po prejemu predloga. Predsednik republike Danilo Türk je predlog, naj mandatar nove vlade postane Zoran Janković, v parlament poslal predvčerajšnjim, kar pomeni, da se poslancem ta rok izteče v četrtek. Predsednik parlamenta Gregor Virant se je po posvetovanjih s poslanskimi skupinami včeraj odločil predlagati, da bi izredno zasedanje, na katerem bi odločali o novem mandatarju, opravili že v sredo. Dokončno odločitev o datumu te seje bodo sprejeli vodje poslanskih skupin na seji kolegija predsednika parlamenta v ponedeljek.