Kot so včeraj sporočili s TV3, je družba MTG na slovenski televizijski trg vstopila sredi leta 2006, v tem obdobju pa je tržni delež gledalcev dvignila z enega na današnjih enajst odstotkov. Po javno dostopnih podatkih je družba pred letom 2011 beležila dobiček, vendar se v tem obdobju ni vrnila na raven prihodkov pred krizo. "Kljub temu pa situacija na slovenskem medijskem trgu ni dopustila, da bi si TV3 odrezala delež oglaševalskega kolača, ki ji je pripadal glede na gledanost. Zaradi nekonkurenčnega okolja in neodzivnosti državnih organov se je tako vodstvo družbe MTG odločilo, da televizijo ugasne, saj ne vidi možnosti, da bi se situacija v prihodnjih letih lahko bistveno spremenila," so včeraj sporočili s TV3. Spomnimo, da je urad za varstvo konkurence na podlagi prijav TV3 in Radiotelevizije Slovenija lani poleti zaradi morebitne kršitve zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in pogodbe o delovanju Evropske unije, in sicer v delih, ki se nanašata na zlorabo prevladujočega položaja, uvedel postopek zoper družbo Pro Plus, ki izdaja več televizijskih programov in nekaj spletnih portalov. Takrat je generalni direktor TV3 Gregor Memedović pojasnil, da so UVK že ob prijavi predložili dokaze, v katerih Pro Plus zagotavlja ugodnejše pogoje oglaševanja.

Memedović kljub ugasnitvi televizijskega programa še vedno verjame, da so bili s sedanjo ekipo in predvidenimi načrti sposobni zgraditi veliko zgodbo. "A situacija na slovenskem medijskem trgu, kjer trenutno vladata monopolizacija in nekonkurenčnost, nas je prisilila v te skrajne ukrepe," je včeraj povedal prvi mož TV3. Po njegovih besedah bo izguba TV3 v prihodnosti negativno vplivala na slovenski oglaševalski trg, hkrati pa bo to tudi predstavljajo neposredno negativno sporočilo preostalim tujim medijskim vlagateljem v ta prostor. V Društvu novinarjev Slovenije opozarjajo, da umik vodstva TV3 pomeni tudi novo ilustracijo nekaterih anomalij na slovenskem medijskem in oglaševalskem trgu. "Oglaševalski trg je vse bolj monopoliziran, na njem manjka transparentnosti, medijski pa postaja hermetično zaprt in onemogoča vstop novincev. Večkrat smo že opozorili na nedelovanje pristojnih organov, predvsem UVK in medijskega inšpektorata, na tem področju," so v sporočili za javnost še zapisali pri DNS.

Odpovedi delovnega razmerja bodo potekale v skladu s slovensko zakonodajo, zaposleni, ki bodo imeli možnost prijave na prosta delovna mesta v družbi MTG, pa bodo prejeli tudi vsa nadomestila, ki jim pripadajo, so včeraj še sporočili s TV3. V družbi je trenutno 39 redno in nekaj več kot 20 honorarno zaposlenih medijskih ustvarjalcev.