Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je pojasnil, da pobude trojčka GRK ne podpirajo in da se o taki ideji niso resno pogovarjali. "Na to pobudo ne nameravamo pisno odgovarjati, tako da nadaljujemo pogajanja z Zoranom Jankovićem," je bil včeraj jasen Veber, ki sicer pogreša skupen sestanek z Jankovićem, Virantom in preostalimi strankami, ki bi bile pripravljene sodelovati v koaliciji. S podobnim stališčem je pred novinarje stopila tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, ki je včeraj o pobudi trojčka razpravljala s poslanskimi kolegi. "Pobudo smo preučili. Ker so za nami predčasne volitve, menimo, da vlada narodne enotnosti v tem trenutku ni potrebna. Želimo si, da bi predsednik države čim prej podelil mandatarstvo največji stranki. Če ji ne bo uspelo sestaviti vlade, pa mora to možnost dobiti naslednji," je prepričana Novakova. Čeprav so v stranki preučili tudi koalicijski predlog prvaka SDS Janeza Janše, pogovori z drugo največjo stranko po njenih besedah še niso stekli. "Stranke, ki so bile povabljene v Jankovićevo koalicijo, se morajo čim prej odločiti, v kateri vladi želijo sodelovati. Če pa bi SDS uspelo sestaviti večinsko vlado, želimo v njej sodelovati," je še pojasnila Novakova. Iz stranke SDS so včeraj sporočili, da so se do predloga trojčka opredelili, vendar vsebine odgovora niso želeli razkriti.

Kljub temu da se je za idejo vlade narodne enotnosti zavzemala tudi SLS, je njen predsednik Radovan Žerjav po včerajšnjem sestanku poslanske skupine presenetil z izjavo, da sam osebno niti ni pričakoval, da lahko takšna ideja preživi. Na vprašanje, kakšni so nadaljnji koraki SLS, pa je odgovoril, da se mora zdaj Gregor Virant odločiti, s kom želi v koalicijo, saj se na treh straneh ne da pogajati. "Takšna izjava me preseneča, saj gre navsezadnje za trojček. Pričakoval bi, da so med seboj usklajeni. Šlo je za dokument, ki so ga skupaj podpisali in ki je odložil potek pogajanj," je Žerjavovo izjavo pokomentiral Veber. Prvak SLS je sicer včeraj med drugim tudi pisno odgovoril Jankoviću glede vabila na vnovičen pogovor, na katerem naj bi spregovorili tudi o nekakšnem partnerstvu za razvoj za stranke, ki ne bi bile v koaliciji. "Ko bo koalicija oblikovana, se bomo pripravljeni pogovarjati tudi o takšnem partnerstvu. Za nas ni pomembno, če bo ta zadeva podpisana, saj se sami zavedamo, kaj moramo kot opozicijska stranka početi v tem mandatu," je še povedal Žerjav in napovedal, da v SLS Jankovića za mandatarja ne bodo podprli.

Gregor Virant je bil včeraj pred novinarji redkobeseden. "Precej je bilo očitkov, da se preveč izpostavljam glede na skromen volilni rezultat. Temu primerno bom po novem letu tudi ravnal. Ne želim se izpostavljati," je v družbi prvaka DeSUS Karla Erjavca pred sestankom trojčka povedal Virant.