Žargi je povedal, da se premierjevo zdravstveno stanje sicer izboljšuje, a še ni stabilno.  Po besedah predstojnika je premier predolgo odlašal z začetkom zdravljenja. Pahor se je slabo počutil štirinajst dni, preden je prišel v bolnišnico, je dejal Žargi. Dodal je, da se je bolezen razvijala in tlela kar nekaj časa. To pa je po njegovih besedah tudi razlog, da je pri vnetju srednjega ušesa prišlo do zapletov.

Problematični obisk v Indiji

Diagnostiko so tako po Žargijevih besedah razširili tudi na možne druge vzroke, ki bi lahko prispevali k vnetju. "Upoštevali smo, da je bil premier v juniju na državniškem obisku v Indiji, da je obiskal bolnišnico, in da je bil v tesnem stiku z bolnimi otroki," je dejal. Dodal je, da je bila diagnostika zastavljena zelo široko, tudi v smislu tuberkuloze in s sumom na glivično okužbo ter ostalimi drugimi vplivi, ki bi lahko prispevali k razvoju vnetja. Sicer pa vse dodatne preiskave niso pokazale nikakršnega dodatnega elementa, ki bi pogojeval to vnetje, je poudaril.

Že od samega začetka so načrtovali, da bodo v primeru, če se Pahorjevo vnetje ne bo odzivalo na zdravljenje, ki je bilo prilagojeno tem redkim povzročiteljem vnetja, izvedli še naslednjo operacijo. To so nato naredili, ko so ga ponovno sprejeli v bolnišnico 24. decembra. Kot je povedala direktorica ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra Brigita Drnovšek Olup, je Pahor 20. decembra na lastno željo predčasno odšel iz bolnišnice, nato pa so ga 24. decembra zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja ponovno sprejeli. Takrat so izvedli tudi drugo operacijo, ki jo je Pahor prestal dobro.

Brez težav s sluhom in ravnotežjem

Zdravljenje v bolnišnici bo po Žargijevih besedah trajalo še ves naslednji teden, ker se bojijo, da bi prišlo do poslabšanja vnetja. Dodal je, da bo ob koncu naslednjega tedna narejena tudi slikovna diagnostika, šele nato se bodo odločili o nadaljnjem zdravljenju. Vsak zaplet akutnega vnetja srednjega ušesa pa ima lahko posledice, je dejala asistentka Saba Battelino. Kot je povedala, Pahor po drugem posegu sliši bolje in težav z ravnotežjem nima. Tudi obrazni živec, ki poteka skozi srednje uho in skozi vneto območje, je popolnoma neprizadet, je povedala.

Ali bo Pahorjev sluh tak, kot je bil pred posegom, ne morejo zagotoviti, je dejala Battelinova. "Uporabljali smo različna, močna antibiotična sredstva. Samo vnetje in toksini sicer lahko povzročijo okvaro, vendar tega za zdaj nismo zaznali," je pojasnila. Sicer je Pahor danes v dobri psihofizični kondiciji, je poudaril Žargi. "V bolnišnici dela do polnoči, sprejema obiske, komunicira ...  Pravi, da je tega vajen in da brez tega ne more," je dejal Žargi. Dodal je, da je Pahorjeva aktivnost dokaz, da funkcionira normalno.

Predsednik je po Žargijevih besedah zaprisežen športnik, ki brez fizičnega napora ne more. Vendar je v obdobju, ko je že bil bolan, z vadbo nekoliko pretiraval, pravi Žargi. Sicer pa je po njegovih besedah Pahor danes izrazil željo po rekreaciji. Vendar so mu svetovali, da se zaenkrat temu odpove. Kot je še povedal Žargi, je Pahor želel, da ga bolnišnično osebje in zdravniki obravnavajo kot vse druge. "Dobiva tudi hrano kot vsak bolnik kliničnega centra," je dejal.

Spomnimo ...

Iz UKC so pred dnevi sporočili, da Pahor ostaja v bolnišnični oskrbi tudi v prazničnih dneh. Potrebna je bila namreč intenzivna antibiotična terapija in vsakodnevno prevezovanje. Zaradi hudega vnetja srednjega ušesa je bil v UKC sprejet 12. decembra, ko so mu opravili manjši kirurški poseg. Iz bolnišnice je bil odpuščen 20. decembra, ker pa se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo in je bil potreben ponovni operativni poseg, je moral 24. decembra znova v bolnišnico.

Takrat je prestal štiriurno operacijo, v kateri so mu zdravniki odstranili celoten sistem koščenih votlinic in vso močno nabreklo ter spremenjeno sluznico, koščene pregrade so bile prizadete tudi ob stiku z možganskimi ovojnicami. Povezava med bobnično votlino ter celičnim sistemom izza ušesa je bila popolnoma blokirana. Zaradi atipičnega poteka so tkivo in izcedek ponovno poslali na vse preiskave na morebitne redke povzročitelje, so takrat sporočili iz UKC Ljubljana.