1. januarja letos je bilo v Sloveniji 670.085 naseljenih stanovanj s skupno uporabno površino nekaj manj kot 55 milijonov kvadratnih metrov. Nahajala so se v 407.544 stavbah, skupaj so obsegala nekaj čez dva milijona sob, v 791.870 zasebnih gospodinjstvih pa je živelo 1.989.056 prebivalcev.

Nekaj več kot polovica naseljenih stanovanj se je nahajala v enostanovanjskih stavbah, v katerih je živelo nekaj več kot 60 odstotkov prebivalcev. Manjši delež prebivalcev, in sicer 2,8-odstoten, je živel v skupinskih oblikah nastanitve, kot so domovi za starostnike, dijaški in študentski domovi, samski domovi, samostani, penzioni. 0,2 odstotka preostalih prebivalcev je prebivalo v nestanovanjskih delih stavb.

V 3,3 odstotka naseljenih stanovanjih se je del površine v skupni izmeri nekaj več kot 460.000 kvadratnih metrov uporabljal tudi za opravljanje poslovne dejavnosti.

70 odstotkov stanovanj starejših od 30 let

Skoraj četrtina naseljenih stanovanj je bila zgrajena med letoma 1971 in 1980. Skoraj 70 odstotkov jih je bilo starejših od 30 let, 20 odstotkov teh stanovanj pa je bilo zgrajenih pred letom 1945. Povprečna starost naseljenih stanovanj je bila 38 let, povprečna velikost 82 kvadratnih metrov, v povprečju pa so imela 3,3 sobe.

V stanovanju so povprečno živeli trije prebivalci, in sicer v enem ali več gospodinjstvih (povprečno 1,2 gospodinjstva na naseljeno stanovanje). Na prebivalca je v povprečju prišlo 27,4 kvadratnega metra uporabne površine ali 1,1 sobe.

Stanovanj z enim gospodinjstvom je bilo 85 odstotkov (povprečno 2,6 prebivalca na stanovanje), stanovanj z več gospodinjstvi, večinoma dvema, pa 15 odstotkov (povprečno pet prebivalcev na stanovanje). Povprečna uporabna površina na prebivalca v stanovanjih z enim gospodinjstvom je bila 29,7 kvadratnega metra, v stanovanjih z več gospodinjstvi pa 20,9 kvadratnega metra.

30 odstotkov prebivalcev je imelo na razpolago od 20 do 30 kvadratnih metrov uporabne površine na stanovalca. Takšna gostota bivanja je bila v 27 odstotkih stanovanj. Stanovanj z največjo gostoto naseljenosti, v katerih je bilo povprečno manj kot 10 kvadratnih metrov uporabne površine na prebivalca, je bilo tri odstotke. Več kot 60 kvadratnih metrov povprečne uporabne površine na prebivalca je imelo 12 odstotkov stanovanj.

Skoraj 80 odstotkov stanovanj je lastniških

77 odstotkov naseljenih stanovanj je bilo lastniških; to pomeni, da so v njih bivala gospodinjstva, kjer je bil vsaj en član lastnik stanovanja. Drugi največji delež naseljenih stanovanj (14 odstotkov) so predstavljala naseljena stanovanja z drugim tipom lastništva ali t. i. uporabniška stanovanja, v katerih nihče od stanovalcev, ki stanovanje uporabljajo, ni lastnik, hkrati pa stanovanje ni najemno.

Stanovanj, ki so bila v najemu, je bilo med naseljenimi stanovanji devet odstotkov. V njih je prebivalo sedem odstotkov prebivalcev, in sicer v devet odstotkih gospodinjstev. Povprečna uporabna površina najemnih stanovanj je znašala 54,7 kvadratnega metra, uporabna površina na najemnika je bila 22,7 kvadratnega metra, v najemnem stanovanju pa sta v povprečju živela 2,4 prebivalca. Najemna stanovanja so bila v povprečju stara 37 let.