Že zjutraj smo opazili, da ne deluje spletna stran Geodetske uprave RS (Gurs), na kateri je možno dostopiti do registra nepremičnin, a smo menili, da je začasna nedostopnost rezultat navala radovednežev (na voljo je druga, začasna stran).

Podatki so javno dostopni za vse nepremičnine, kar je sprožilo veliko zanimanja javnosti ne samo za podatke o vrednosti lastnih nepremičnin, temveč tudi za podatke o vrednosti nepremičnin drugih, zlasti javno znanih osebnosti.

Po poročanju portala delo.si pa se je kasneje izkazalo, da gre za širšo težavo – namreč vse strani z domeno gov.si so že nekaj časa nedostopne. Vsi so "padli dol", kot bi rekli pogovorno.

Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da je danes zjutraj zaradi okvare virtualizacijske (strežniške) infrastrukture odpovedalo osem strežnikov, od katerih je odvisno delovanje internih storitev in tudi spletnih predstavitvenih strani. "Vzrok oziroma razlog odpovedi še ni raziskan, ker se trenutno tehnična ekipa trudi vzpostaviti delujoče stanje," so dodali.

(Foto: gov.si)

Da je nekaj narobe prav z domeno gov.si, dokazuje dejstvo, da strani državnega zbora in urada predsednika delujeta normalno.

Obvestilo o izpadu je bilo že zjutraj objavljeno na portalu HKOM (http://hkom.sigov.si), prav tako je bil o izpadu obveščen Enotni kontaktni center (EKC), so sporočili z ministrstva ter dodali, da odpoved naj ne bi bila neposredno vezana na preobremenitev zaradi objave novega spletnega mesta Geodetske uprave RS s podatki o vrednosti nepremičnin.