Spremljajte poročila in navodila hidrometeorološke službe. Če je mogoče, namestite protipoplavno zaščito, kot so vreče z zemljo ali peskom, PVC-folijo in deske. Če stanovanje zapustite, pred odhodom izklopite elektriko, plin in vodovod. Če se vam ni uspelo umakniti in ste ostali na poplavljenem območju, se najprej umaknite v višje predele stavbe in pokličite 112. Ponoči uporabite primerno svetilo, da vas bodo reševalci lažje našli. Če je treba, po poplavi sami poiščite medicinsko pomoč in spremljajte navodila o obveznem prekuhavanju vode, prijavi in popisovanju škode ter humanitarni pomoči.

Gasilci opozarjajo, da po poplavi ne uživajte sveže hrane, ki je bila v stiku s poplavno vodo, ne pijte vode, če je prišlo do poškodb vodovodnega omrežja ter ne uporabljajte poškodovane električne infrastrukture in aparatov. O pretrganju telefonskega, električnega, vodovodnega ali plinskega omrežja morate obvestiti pristojne službe na številko 112. Preden se vrnete domov, preverite, ali je objekt varen in kolikšna je nastala materialna škoda. Fotografirajte škodo in obvestite svojo zavarovalnico.

Pomembno je, da po poplavi dobro očistite in prezračite prostore, kar lahko storite tudi sami. Iz prostora najprej odstranite vse predmete in uničeno opremo odložite v kosovni odpad. Tla, stene in predmete, ki so bili poplavljeni in so onesnaženi z naplavinami, najprej očistite z lopato ali metlo, nato pa operite s čisto vodo, svetujejo na Inštitutu za vodarstvo. Prostore je priporočljivo tudi razkužiti s klorovimi preparati za razkuževanje. Očiščene in razkužene prostore nato grejte in zračite, uporabite pa lahko tudi naprave za razvlaževanje zraka. S tem preprečite nastanek neprijetnega vonja po vlagi in nastanek plesni. Posledice naravne katastrofe je treba čim bolj temeljito odstraniti in sanirati, da preprečimo nastajanje nove škode.