Plebiscit, ki so ga izvedli 23. decembra 1990, rezultate pa objavili tri dni kasneje, je sledil demokratičnim spremembam, ki so se začele sredi 80. let prejšnjega stoletja.

Na plebiscitno vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, kar je 88,5 odstotka vseh volivcev. Plebiscitno odločitev smo Slovenci udejanjili z razglasitvijo samostojne države Republike Slovenije 25. junija 1991.

Osrednja državna slovesnost je potekala že v petek. Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je v govoru na osrednji državni slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti poudaril, da smo sami odgovorni, ker ljudje ne verjamejo v pravno državo. Po njegovem mnenju smo namreč s svobodo dobili tudi odgovornost, da bomo vzpostavili pravno državo, poleg uspehov pa so torej "naši tudi neuspehi".

Predsednik DZ Gregor Virant pa je na petkovi slavnostni seji dejal, da je dan samostojnosti in enotnosti poklon samostojni Sloveniji in složnosti. Slovenija je v dobrih 20 letih po Virantovih besedah prehodila izjemno pot, v zadnjih letih pa malce zaspala in začela nabirati razvojni zaostanek. Zato dan samostojnosti in enotnosti za marsikoga ne bo tako prazničen, kot bi moral biti, je pojasnil.