Spletni portal Slovenske novice je objavil spremno pismo, v katerem piše, da v stranki pričakujejo, da bo "prvi poskus za oblikovanje vlade pripadel Listi Zorana Jankovića in njenemu predsedniku", vendar pa da SDS z njim v koalicijo ne bo šla.

"Smatramo, da je Slovenija v položaju, ki ne dopušča dolgega učnega obdobja za privajanje na parlamentarno demokracijo in demokratično upravljanje z državo," piše Janša in nadaljuje, da je usoda koalicije, ki bi jo lahko sestavil Zoran Janković, odvisna od njihovih odločitev, ki pa jih bodo v stranki SDS spoštovali, ne glede na to, kakšne bodo.

"Kljub številnim predlogom in pozivom, ki so se še posebej okrepili po dogodkih ob konstituiranju Državnega zbora, naj tudi SDS prične formalna koalicijska pogajanja, tega ne bomo storili, dokler ne bo znana odločitev P RS in rezultat pogajanj, ki bo temu sledil," nadaljuje Janša.

"Obveščam pa vas, da bom v primeru, da relativnemu zmagovalcu predčasnih volitev ne bo uspelo sestaviti večinske koalicije, organom SDS predlagal, da formalno povabimo parlamentarne stranke k oblikovanju koalicije, kot se je neformalno že oblikovala za preseganje blokade ob oblikovanju DZ, prav tako pa bi v tem primeru ob vašem strinjanju k pogajanjem povabili tudi SD in sicer s ciljem oblikovanja dvotretjinske koalicije."

Pismo pospremil z osnutkom koalicijske pogodbe

Janša v pismu nadalje piše, da Slovenija "nima časa za zavlačevanje, in da si ne more privoščiti, da se vsa pogajanja v primeru neuspeha relativnega zmagovalca pričnejo od začetka, pa vam neformalno pošiljam delovni osnutek za možno koalicijsko pogodbo".

Janša je k pismu priložil tudi delovni osnutek za možno koalicijsko pogodbo, o katerem smo poročali že včeraj. V dokumentu je tudi že izhodiščni neformalni razrez možne sestave vrha zakonodajne in izvršilne oblasti ob predpostavki, da bi koalicijo sestavljale stranke, ki so izvolile predsednika DZ. Opozoril je, da je dokument popolnoma delovne narave, vsi predlogi pa odprti za nadaljnjo razpravo.

"V SDS smo pripravljeni dodatno pojasniti poslane osnutke oziroma predloge, poudarjam pa, da so vsi podani neformalno in da za njimi še ne stojijo sklepi pristojnih organov SDS," zaključuje Janša in še doda, da bo vesel, če predloge preučijo, a jih ob tem obdržijo kot interno gradivo.  

SDS v koalicijo z Jankovićem ne namerava

Njihovo odločitev bodo v SDS spoštovali, ne glede na to, kakšna bo, in si bodo tudi v primeru, da "bomo eni v opoziciji in drugi v vladi", prizadevali za strpno in konstruktivno sodelovanje in za blaginjo Slovenije. Sami v koalicijo z Jankovićem ne nameravajo, saj menijo, da je Slovenija v položaju, ki ne dopušča dolgega učnega obdobja za privajanje na parlamentarno demokracijo in demokratično upravljanje z državo.

Sicer naj bi se pojavljali številni predlogi, naj tudi SDS začne formalna koalicijska pogajanj, sploh po dogodkih ob konstituiranju državnega zbora, piše Janša. Vendar tega ne nameravajo storiti, dokler ne bo znana odločitev predsednika republike in rezultat pogajanj, ki bodo sledila.

Türk še ne bo začel s posvetovanji

Kot smo že poročali v tiskani izdaji Dnevnika, predsednik republike Danilo Türk pogovorov z vodji poslanskih skupin za v torek še ni mogel sklicati, saj je pogoj za to, da so konstituirane vse poslanske skupine, poslanska skupina SDS pa se še ni konstituirala. Svetovalec predsednika republike za odnose z javnostmi Boštjan Lajovic je za STA povedal, da v kabinetu pričakujejo, da bodo pogovori stekli prihodnji teden.