Zanimanje za učenje slovenščine je vse večje, je na sprejemu poudaril minister Žekš. Kot so sporočili iz ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT), na 22 evropskih univerzah v tujini lahko študentje pridobijo diplomo iz slovenščine in nadaljujejo s študijem slovenščine na podiplomski stopnji. Sicer pa lektorati slovenščine delujejo na 58 univerzah po svetu.

Slovenščine se na univerzah v tujini uči ali jo študira več kot 2500 študentk in študentov. Tem se v lektoratih pridružujejo tudi študenti drugih predmetnih področij, ki so s slovenščino pogosteje v stiku zaradi gospodarskega in kulturnega povezovanja.

Učitelji vsako leto v okviru lektoratov organizirajo še različne kulturne projekte, skupno več kot 150 literarnih in filmskih večerov, prevajalskih delavnic, ekskurzij v Slovenijo, gostovanj predavateljev in umetnikov iz Slovenije in podobno.

Program Slovenščina na tujih univerzah financira MVZT, pri organizaciji sodeluje tudi zunanje ministrstvo. Denar za izvedbo dodatnih projektov, kot so ekskurzije in posebni dogodki, pa na lektoratih pridobivajo tudi preko razpisov v Sloveniji ter od sponzorjev in donatorjev v Sloveniji in po svetu.

Na MVZT je v pripravi uredba o financiranju lektoratov, ki naj bi uredila status lektorjev in razvoj mreže lektorjev po svetu. S tem sovpada tudi ureditev delovno pravnega položaja učiteljev. Za to si prizadevajo na Centru za slovenščino kot drugi oziroma tuji jezik Filozofske fakultete v želji, da zagotovijo ustrezno dolgoročno in organizacijsko delovanje programa Slovenščina na tujih univerzah.