Priznal je, da je bil izid predčasnih volitev tudi zanj presenečenje, kajti ankete javnega mnenja so napovedovale drugačnega. Toda prava anketa so volitve, je poudaril Türk in dodal, da so se volilci odločali racionalno. To njihovo voljo bo tudi upošteval, ko se bo odločal, koga predlagati za mandatarja nove vlade. Kdo bo to, se še ni odločil, kajti prej se mora posvetovati s poslanskimi skupinami. Njegova prva skrb glede povolilnih opravil, ki mu jih nalaga ustava, bo ukaz o sklicu 1. seje novega državnega zbora. To bo verjetno storil že danes, ko prejme uradno poročilo predsednika državne volilne komisije. Prva seja državnega zbora, s katero se bo tudi uradno začel postopek imenovanja vlade, bo sredi prihodnjega tedna, pri čemer je izbira kandidata za mandatarja samo prvi korak.

Pogovore predsednika Pozitivne Slovenije, ki je na volitvah dobila največ glasov, z drugimi strankami Türk ocenjuje kot prva otipavanja, kako skleniti vladno koalicijo. Pri tem upa, da so ti pogovori prinesli tudi zavest oziroma občutek za timsko delo. Govoriti o tem, da izbrani kandidat za mandatarja v parlamentu ne bi dobil predpisane večine, pa je ta trenutek nepomembna špekulacija. Morebitne nove volitve, ki jih je omenjal prvak SDS Janez Janša, so bile verjetno njegova čustvena reakcija, saj bi pomenile nadaljnjo paralizo upravljanja države. Zanimiv je bil tudi predsednikov odgovor na vprašanje o veliki koaliciji med Jankovićevo PS in na volitvah drugo uvrščeno Janševo SDS. To je zanimiva ideja, pravi Türk, vendar se boji, da za pogovor o njej nima sogovornikov.

Ob vprašanju o sovražnem govoru v politiki je predsednik države ocenil, da bi zlasti državni zbor s kakovostnimi razpravami in odločitvami poslancev lahko veliko prispeval, da bi se raven politične kulture dvignila. Državni zbor, v katerem je več kot polovica novih obrazov in med njimi tretjina žensk, bi v tem pogledu lahko pomenil začetek novega poglavja v slovenski politiki. Prav vzpostavitev produktivnega dialoga v državnem zboru je po mnenju predsednika Türka ena od prioritetnih nalog po volitvah. Drugi dve sta sprejetje interventnega zakona še letos in določitev zaporedja reform, ki jih je treba uvesti. Pri slednjih je gotovo prva reforma pokojninskega sistema, vendar tudi te ne gre vsiljevati in hiteti. Glede interventnega zakona obstaja politično soglasje, da ga je treba čim prej sprejeti. Zato bi bilo dobro, če bi zdajšnja vlada za nove poslance pripravila osnutek zakona.

Z drugimi reformami se lahko nekoliko počaka, meni predsednik. Enako velja tudi za morebitne spremembe ustave, čeprav se zdi, da glede spremembe referendumske ureditve in imenovanja vlade obstaja precejšnje soglasje.

Predvolilna kampanja je po predsednikovi oceni prinesla veliko dobrih idej, toda zdaj je z odločitvijo vrha Evropske unije o paktu za varčevanje in zmanjševanje proračunskih primanjkljajev nastal povsem nov položaj, kar bodo poslanci morali upoštevati, je še opozoril predsednik države.