V lanski akciji Več luči - več upanja so zbrali okoli 22.700 evrov. Z letošnjim izkupičkom pa bi radi zagotovili topel obrok, šolo v naravi ter druge šolske in obšolske dejavnost vsaj 110 otrokom.

Kot so danes sporočili s karitas, želijo tako otrokom iz socialno šibkih družin omogočiti čim boljše možnosti, da ne bi bili zaradi raznih stisk socialno ali kako drugače izključeni ter imeli slabše pogoje pridobivanja znanja.

Med prazniki bo tekla tudi adventna akcija v trgovskih centrih, kjer na stojnicah zbirajo prehrambene izdelke. Te bodo razdelili najbolj socialno ogroženim, ki jim hrana očitno pride zelo prav, saj so letos poleg 550 ton hrane iz intervencijskih zalog razdelili še 24 ton ozimnice.

V Mariboru karitas pomaga več kot 12.000 ljudem v stiski. Glede na enako obdobje lani opažajo 20-odstotno povečanje števila tistih, ki poiščejo pomoč. Opazno je predvsem povečanje tistih, ki prvič potrkajo na vrata karitas zaradi izgube zaposlitve ali ker niso prejeli plačila za opravljeno delo. Vse več je prošenj za zakonito stalno prijavo in pojavlja se vse večji problem funkcionalne nepismenosti v kontekstu uveljavljanja pravic iz socialnih transferjev, ugotavljajo na karitas.

V letu 2011 so sprejeli 1156 in rešili 923 prošenj za finančno pomoč, ki zajema plačilo najosnovnejših življenjskih potrebščin. Pomoč v hrani so nudili 1137 prosilcem in razdelili 1020 paketov pomoči v oblačilih in obutvi.