Kljub začetni Pahorjevi zadržanosti do koalicijskega sodelovanja z Jankovićem pa je bilo včeraj po sestanku pogajalske skupine z najverjetnejšim mandatarjem zaznati večjo naklonjenost SD za vstop v koalicijo. Vlačič je po koncu dvournega sestanka dejal, da so z Jankovićem izmenjali številna mnenja. "Dobili smo odgovore na kar veliko vprašanj, ki so nas zanimala in bodo organom stranke pomagala pri odločanju glede morebitnega vstopa v koalicijo," je še pojasnil. Predstavniki SD podrobnosti pogovora z Jankovićem niso želeli razkriti in so bili z izjavami izredno skopi, Kumer je tako povedal le, da kadrovskih zadev še niso obravnavali.

Pogajalska skupina socialnih demokratov je vsebino pogovora z Jankovićem včeraj popoldne predstavila novoizvoljeni poslanski skupini SD, o pogajanjih pa bo danes razpravljalo tudi predsedstvo stranke. Vlačič tudi po kolegiju poslanske skupine podrobnosti ni želel pojasnjevati, napovedal je le, da se bodo pogajanja nadaljevala, kljub temu da je predsednik stranke še vedno v bolnišnici. "Z njim smo stalno v stiku, pogajanja pa potekajo dalje na njegovo željo," je še poudaril Vlačič.

Poslanec Matjaž Han pričakuje, da bo odločitev o tem, ali želijo v koalicijo ali ne, znana do 21. decembra, saj bo predvidoma tedaj konstitutivna seja državnega zbora. V SD po njegovih besedah želijo čim širšo koalicijo, v njej poleg SD in Jankovićeve stranke vidi še SLS, DeSUS in Listo Virant. Torkovo izjavo predsednika Liste Virant Gregorja Viranta, da je za vstop stranke v koalicijo 50-odstotna možnost, pa Han razume kot "rahljanje" in znamenje, da je stranka bližje vstopu v vlado.

Da Slovenija čim prej potrebuje vlado, pa meni poslanec Matevž Frangež, ki je ob tem zatrdil, da SD ni ovira na tej poti in da bodo vlado v vsakem primeru podprli. Ali bodo podrobnosti teh pogajanj in način delovanja koalicije takšni, da se bodo lahko v njej videli tudi sami, je po njegovem odvisno od pogajalskega procesa. Frangež je pojasnil, da je do koalicije z Jankovićem zadržan, ker je v dosedanjem načinu opravljanja njegovih javnih funkcij mogoče razbrati neki vzorec, za katerega je prepričan, da mu socialni demokrati "ne potrebujejo asistirati". Po njegovem je tudi pomembno, da SD v prihodnje ostane samostojna politična sila.

O morebitnem vstopu SD v koalicijo in možnosti, da ohrani ministrski položaj, je včeraj spregovoril tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, ki je v Planici predstavil dosežke ministrstva na športnem področju. Kot je povedal, ima ta privilegij, da je le viden član stranke, ne pa tudi pogajalec. Voditelji strank se morajo po njegovih besedah navaditi živeti z rezultatom, ki so ga dosegli na volitvah. "Ali bom tudi sam v prihodnji vladi, je odvisno od tega, kako bo bodoči mandatar ocenil moje delo in kako trdno bo moja stranka prepričana o tem, da je to, kar sem delal, pomembno za stranko in za državo," je še dodal Lukšič.