Virant je po seji sveta stranke v Ljubljani za STA pojasnil, da je njihov vstop v koalicijo odvisen od nadaljnjega poteka pogajanj in da bi lahko rekel, da obstaja 50-odstotna možnost za njihovo sodelovanje v koaliciji.

"Vse je odvisno od tega, ali bomo v pogajanjih začutili, da se nas obravnava kot enakopravnega partnerja in od tega, ali bo Janković pripravljen, da se to tudi zapiše v koalicijsko pogodbo. Mi smo v koaliciji kot enakopraven partner, ali pa nas ni," je še poudaril Virant.

Po njegovih besedah pričakujejo tudi poglobljena pogajanja in zelo natančno koalicijsko pogodbo. Danes so sprejeli usmeritve sveta pogajalski skupini stranke oziroma stališča, na katerih bodo vztrajali. Stranka tako nasprotuje dvigu DDV in nasploh dvigovanju davkov, v koalicijski pogodbi hočejo imeti natančen načrt uravnoteženja javnih financ po letih, vključno z zaustavitvijo zadolževanja, prav tako želijo imeti v koalicijski pogodbi jasno priznanje koalicijskih partnerjev, da je korupcija v Sloveniji težava.

Lista Virant vztraja, da se NLB ne dokapitalizira iz davkoplačevalskih sredstev. Znano je tudi, da želi stranka prevzeti resor za notranje zadeve, ki bi bil odgovoren tudi za tožilstvo, resor za pravosodje in za finance, ki bi prevzel odgovornost tudi za koordinacijo strukturnih reform. Pripravljeni pa bi bili pristati, da finančno ministrstvo prevzame verodostojna in kompetentna oseba, kot je denimo Mojmir Mrak, je povedal Virant.

Spomnil je, da se je Lista Virant še vedno zavzema za uravnoteženo koalicijo, v kateri bi SD, SLS in Lista Virant predstavljale "ravnotežje močni stranki Jankovića". Absolutno po Virantovih besedah pričakujejo tudi demokratično vodenje vlade, in sicer tako, da se bodo koalicijski partnerji o vsem dogovarjali.