Na trgu se je od 18.30 ure naprej zbralo nekaj sto protestnikov, večinoma oblečenih v trenirke. Nekdo je imel s seboj celo transparent. Poleg trenirk so protestniki dobili tudi navodilo, naj si še na roko napišejo, koga morajo voliti.

Protestniki so še sporočili, da v Sloveniji ni prostora za nestrpnost. Pridružil se jim je tudi najverjetnejši mandatar Zoran Janković, ki je za 24ur dejal, da so volitve že mimo, čeprav bi si Janez Janša morda želel drugače. Dodal je, da Milan Zver in Janez Janša volivcem sporočata, da se ne znajo odločiti. "Govor ima elemente rasizma, da ne rečem celo fašizma," je poudaril Janković in dodal, da je Janša ponovno pokazal, kako nekonsistenten je, "ponovno govori eno in dela drugo. Med volitvami se je zavzemal za sodelovanje, zdaj Evropi sporoča povsem drugačno mnenje."

Po njegovih besedah Janša Evropi sporoča, da volitve niso končane, ker stranka SDS ni zmagala. Kot je še povedal Janković, je ljudem na shodu hvaležen, ker zagovarjajo demokracijo. "Dobrodošli vseh barv, vseh ver, v trenerkah, belih in črnih. To so tisti, ki so odločili prejšnjo nedeljo," je še poudaril.

Jakič zapise označil za fašistoidne

Nedavne zapise na spletni strani stranke SDS o profilu volivcev Zorana Janković, je v današnji izjavi za javnost član Liste Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija Roman Jakič označil za "fašistoidne".

Povedal je, da so v Pozitivni Sloveniji zgroženi, da so v stranki SDS kaj takega zapisali na svoji spletni strani. "V predvolilni kampanji je Janša poskušal diskreditirati Zorana Jankovića, njegovo družino, sedaj poskuša diskreditirati volivke in volivce," je poudaril Jakič.

Kot je povedal, so v stranki Pozitivna Slovenija veseli, da je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar vložila ovadbo zoper sovražni govor stranke SDS ter da sta se na zapise odzvala tudi varuhinja človekovih pravic in predsednik republike Danilo Türk.

Jakič je še povedal, da sam osebno sicer razmišlja o tožbi. "Vsaka nestrpnost ima mejo. Ne moreš biti strpen do nestrpnosti," je poudaril. Povedal je še, da je vabilo najverjetnejšega mandatarja Zorana Jankovića stranke SDS na pogovore o koaliciji še vedno odprto.

Hanžek: Kultura govora upada

V protest proti omejenim zapisom pa je danes na Prešernovem trgu potekal shod "volivcev v trenirkah", na katerem so udeleženci opozarjali na sovražni govor.

Shoda sta se poleg Jankovića med drugimi udeležila tudi predsednik Stranke za trajnostni razvoj Matjaž Hanžek in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Kot je povedal Hanžek, ki se je shoda udeležil v trenerki, kultura dialoga v Sloveniji vedno bolj upada. "Bolj ali manj je dialog samo še beseda," je pojasnil in dodal, da je večina politikov pozabila, kaj pravzaprav je dialog. Povedal je še, da vsak javni izraz nestrinjanja z negativnimi praksami sovražnih govorov prispeva k boljšim odnosom v družbi.

Po Štrukljevih besedah je nesprejemljivo, da se ljudi karakterizira po tem, kako se ti oblačijo. "To je treba absolutno obsoditi," je poudaril Štrukelj.

Dogajanje s ključno besedo #trenirka spremljajo tudi uporabniki twitterja.

Več o članku na strani SDS smo poročali tukaj.

Nataša Pirc Musar je avtorja članka in stranko SDS že ovadila. Več preberite tu.