Šestdeset let SIM je kar častitljiva doba za civilno družbo, ki je praktično nastala na pobudo slovenskih izseljencev iz Amerike in Francije. To pobudo sta v Slovenijo, kot je pojasnil Pelhan, prenesla takratni književnik in politik Tone Seliškar in diplomat Tomo Brejc. Na tej osnovi je potem bila leta 1951 matica tudi ustanovljena. V vseh teh letih je matica aktivno iskala stike z društvi po svetu, ki jih je bilo v zadnjih 60 letih preko 1600.

Zaradi asimilacije so ta društva po njegovih besedah kasneje izumirala, tako da jih je danes nekaj nad 600. Veseli pa jih, kot je omenil, da je ravno v zadnjih 20 letih, odkar imamo samostojno državo, v sosednjih republikah bivše Jugoslavije nastala vrsta novih društev, kot na primer na Hrvaškem, kjer je 17 društev zelo aktivnih. Med slovenskimi rojaki pa si jih veliko želi študirati in kasneje živeti tudi v Sloveniji, pravi Pelhan in dodaja, da je izven Slovenije še vedno veliko rojakov in njihovih potomcev, ki se želijo vrniti v domovino.

SIM je sicer v 60 letih izdajala številne revije, velikokrat organizirala tečaje slovenskega jezika, pošiljala učitelje slovenskega jezika v svet med ta društva. Ta intenzivnost se kaže posebej zadnja leta, saj tudi med tistimi, ki ne znajo več govoriti slovensko, je želja po ponovnem učenju slovenskega jezika. Najpomembnejše je seveda vsakoletno srečanje med poletnimi počitnicami, ki ga matica že dobrih 50 let organizira v Sloveniji.

"Želimo, da bi skupaj z ostalimi društvi, ki skrbijo za Slovence po svetu, zmogli najti skupne poti in načrte, kako sodelovati bolj aktivno in usklajeno tako, da rojaki ne bi bili razdeljeni tako kot smo na žalost še vedno tukaj doma," je sklenil predsednik SIM Sergij Pelhan.

SIM je ob tem visokem jubileju izdala tudi zbornik Rodna gruda, v katerem je bilo kljub njihovi želji, kot je uvodoma zapisal urednik zbornika Janez Rogelj, nemogoče našteti vse aktivnosti slovenskih izseljencev. SIM se dobro zaveda, da dela s Slovenci po svetu ne bo nikoli zmanjkalo, zato si je zadala cilj, da bo kmalu izdala enciklopedijo slovenskega izseljenstva in z njih dokončno izrazila zahvalo vsem Slovencem po svetu, je še zapisal Rogelj.

Ob tej priložnosti so na slovesnosti, katere sta se udeležila tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Žekš ter nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan, podelili priznanja Društvu žena iz Prvačine in Mileni Mulders za knjigo S trebuhom za kruhom - zgodovina slovenskih priseljencev na Nizozemskem.