"Smo tudi edina stranka, ki gre na volitve že s ponudbo za ministrsko ekipo. Zavzemamo se za to, da bi bila naslednja vlada vlada strokovnjakov," je povedal Virant in dodal, da se ministri ne smejo izbirati po strankarskih kriterijih, temveč po kriteriju kompetentnosti. Po njegovem je namreč Slovenija v takšnem položaju, da si "ne moremo privoščiti, da bi posamezne resorje vodili ljudje, ki nimajo ustreznih znanj za tisto področje".

Virant tako zagotavlja, da ima njegova stranka odlično ekipo in da so na kandidatni listi "ljudje, ki so se izkazali v svojih poklicih, v gospodarstvu, javnem sektorju, prostovoljstvu, in ki se večinoma doslej niso ukvarjali s politiko".

V svojem nagovoru zbranim je med drugim spomnil, da je Lista Virant najprej doživela "meteorski vzpon" v javnomnenjskih raziskavah, vendar pa je kmalu "nastala panika" v konkurenci. "Začeli so kopati po preteklosti vseh nas in niso našli nič nezakonitega", je dejal Virant in spomnil na po njegovih besedah afero glede prejemanja nadomestila ministrske plače. Nanjo se, priznava, ni odzval "politično najbolj spretno", vendar se je odzval tako, kot se mu zdi prav.

Podpora javnosti Listi Virant je nato zelo padla, vendar jim po Virantovih besedah spet kaže na bolje: "Smo v vzponu in to v pravem trenutku, ko se bližajo volitve."

Virant je ponovil, da so po volitvah pripravljeni sodelovati z vsemi, vendar pod določenimi pogoji. Predstavil je tudi potencialno ministrsko ekipo, ki jo med drugim sestavljajo ekonomist Janez Šušteršič, nekdanji direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak in pravnik Marko Pavliha, Virant pa bi bil minister za pravosodje in javno upravo.