Kot so za STA danes pojasnili na Carinski upravi RS, jim je ministrstvo za šolstvo in šport danes posredovalo dokumentacijo, iz katere sledi, naj se postopek izvršbe zoper Mestno občino Ljubljana (MOL) prične. Celjski carinski urad je sicer predlog ministrstva za šolstvo in šport za izvršbo zoper MOL prejel 13. septembra. Tako so 10. oktobra MOL pozvali k plačilu terjatev z opominom v roku osmih dni od prejema, sklepa o izvršbi pa, kot pojasnjujejo na carinski upravi, še niso izdali.

MOL je namreč v zvezi s tem prosil, naj izvršbo zadržijo, dokler ne bo končan upravni spor, ki so ga sprožili. Upravno sodišče pa začasne odredbe za zadržanje izvršitve odločbe o vračilu denarja ni izdalo, o čemer so z ministrstva za šolstvo in šport danes obvestili carinsko upravo. Tako bodo na carinskem uradu lahko izdali sklep o izvršbi. Kot so pojasnili, se lahko MOL na ta sklep pritoži. Če je pritožba upravičena in pravilno vložena, pa se primer odstopi v reševanje ministrstvu za finance.

Ministrstvo za šolstvo in šport poskuša namreč od MOL pridobiti 1,9 milijona evrov preveč izplačanih sredstev za projekt Stožice, pri čemer se je rok za vračilo denarja iztekel 28. avgusta. 8. septembra pa so predlagali rubež, ki ga izvaja Carinska uprava RS. Občina naj bi od skupno prejetih 9,3 milijona evrov za omenjeni projekt del vrnila zaradi napak v razpisni dokumentaciji.

Po navedbah ministrstva so namreč v prijavi na razpis napačno navedli število diskontnega eksponenta, ki upravičuje višino stroškov, in prijavili tudi dela, za katera so vložili terjatev do podjetja SCT zaradi neustreznosti nekaterih del - izkopa gradbene jame.

Očitke Janković zavrača

Zaradi omenjenih napak so na ministrstvu obnovili postopek in z odločbo MOL dodelili manj sredstev - 7,4 milijona evrov, od predvidenih 8,1 milijona evrov pa jih bodo iz evropskih sredstev počrpali 6,5 milijona evrov. Ostala sredstva prispeva ministrstvo. Ljubljanski župan Zoran Janković je sicer že oktobra zavrnil očitke ministrstva, da so bile v razpisni vlogi za sofinanciranje stadiona Stožice napake. Kot je pojasnil, so na MOL opozorili na nekatere nepravilnosti v razpisni vlogi, saj so bile popolnoma nelogične. MOL se sicer z vračilom ne strinja in je vložil tožbo.

Prav tako je Janković že oktobra napovedal, da bo občina sredstva vrnila, vendar je ob tem prepričan, da bodo tožbo, ki so jo vložili zaradi nestrinjanja z vračilom denarja, tudi dobili. Po njegovem mnenju je problem v tem, da bo ta denar vrnjen Evropski uniji in bo tako za državo izgubljen. Ko bodo tožbo dobili, jim bo ta denar vrnilo ministrstvo za šolstvo in šport, je dodal.

Na ministrstvu so sicer tudi pojasnili, da bodo šla vrnjena sredstva v državni proračun.