Janković in otroci so se pred objektiv fotoaparata Mihe Frasa, ki je fotografijo za to objavo odstopil agenciji Arih, ki je oblikovala časopis Bolje, na letošnji prvi šolski dan, ko je Osnovno šoli Koseze obiskal župan. V volilnem štabu Zorana Jankovića priznavajo, da dovoljenja staršev za objavo fotografije nimajo. Kot piše brezplačnik, je dnevna praksa dokumentiranja dogodkov takšna, da se za dokumentarne posnetke ne prosi za dovoljenje, ampak so ti namenjeni predvsem za spomin prisotnih.

Namestnik varuhinje človekovih pravic Jernej Rovšek je za Žurnal24 opozoril, da je ključno, ali so starši dali soglasje le za javno fotografiranje otrok ali tudi za objavo fotografije v predvolilne namene. Če tega niso storili, bi bila lahko to kršitev otrokovih pravic.

Pooblaščenka Nataša Pirc Musar opozarja, da bi morali starši otrok vedeti, za kakšen namen bo fotografija objavljena, in z objavo soglašati. Kot pravi, pa je odgovorna tudi šola, ki bi mora vedeti, kateri otroci se sploh smejo fotografirati.

Na Slovenski oglaševalski zbornici so za brezplačnik pojasnili, da njihovo častno razsodišče podobno kot v drugih državah ni pristojno za oglaševanje med volilno kampanjo, saj to ureja poseben zakon, zato o teh zadevah ne morejo presojati.