Kajdiž je Republiko Slovenijo oz. ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) civilno tožil in zahteval 10.000 evrov odškodnine, saj je v nemirih med policijo in prebivalci Ambrusa, ki so nasprotovali vrnitvi družine Strojan iz Postojne, dobil poškodbe glave in mednožja. Okrožni sodnik Andrej Baraga, ki je Kajdižu ter Jožetu Zupančiču in Zdenku Vidicu pred kratkim sodil zaradi obtožb preprečitve uradnega dejanja uradni osebi med istimi nemiri, je ugotavljal, da je Kajdiž poškodbe najbrž dobil s pendrekom.

V sedanjem civilnem postopku pa so poskusili s poravnavo in jo tudi dosegli. Po Peterneljevih informacijah naj MNZ ne bi želel dati soglasja k poravnavi, a prav tako niso mogli preprečiti, da odškodnino plača zavarovalnica, pravobranilstvo pa da plačilu odškodnine ni nasprotovalo. Odškodnine Kajdižu namreč ne bo plačala država, temveč Zavarovalnica Triglav, pri kateri je imel MNZ takrat zavarovano odgovornost za dejanja svojih zaposlenih. Poleg odškodnine bo zavarovalnica poravnala tudi stroške postopka, ki znašajo nekaj več kot dva tisoč evrov, je še dodal Peternelj.

Peternelj je doseženo višino poravnave ocenil kot "zelo primerno", a kot dodaja, "ni šlo toliko za denar kot za zadoščenje za ves trud, ki ga je bilo treba vložiti za dokazovanje, da smo imeli prav tam, kjer so določene državne institucije zatajile". Kajdiž v zvezi z dogodki v Ambrusu 25. novembra 2006 kazensko preganja tudi dva policista, ki naj bi ga poškodovala. Na grosupeljsko okrajno sodišče je bil vložen obtožni predlog, sedaj pa po Peterneljevih besedah čakajo na obravnavo.

Pritožbe na višje sodišče

Peternelj je še pojasnil, da so v zvezi z julijsko sodbo na okrožnem sodišču v Ljubljani, ko se je Kajdiž znašel med obtoženci, vse stranke na višje sodišče vložile pritožbo. Julija je namreč senat pod vodstvom sodnika Andreja Barage Jožeta Zupančiča spoznalo za krivega poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi med nemiri v Ambrusu leta 2006. Prisodilo mu je pogojno kazen šestih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

Kajdižu in Vidicu je senat izrekel sodni opomin. Baraga je takrat pojasnil, da je za Zupančiča sodišče ugotovilo le poskus preprečitve uradnega dejanja, ne pa tudi njegovo dokončanje. Ostalima dvema pa se je dokazalo le milejše kaznivo dejanje, sodelovanje v omenjeni skupini, je takrat ugotovil Baraga. Obramba je že takrat napovedala pritožbo, prav tako tudi okrožni državni tožilec Primož Suknaič.

Suknaič je za Kajdiža in Zupančiča zahteval leto in tri mesece pogojne kazni s preizkusno dobo treh let, za Vidica pa pogojno kazen enega leta s preizkusno dobo dveh let. Nekdanji notranji minister Dragutin Mate, ki je v ministrstvo vodil v času nemirov v Ambrusu, današnje poravnave za STA ni želel komentirati. Dejal je le, da je to vprašanje za policijo, ki je samostojna. S policije pa so za STA sporočili le, da policija ne more komentirati sodnih odločb.