"Za prihodnje leto je namenjenih 102 milijona evrov za aktivno politiko zaposlovanja skladno z veljavnim proračunom, vprašanje pa je, ali bo ta proračun ostal v teh okvirih ali ne," je po seji, zaprti za javnost, novinarjem dejal minister.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve namerava v ukrepe aktivne politike zaposlovanja leta 2012 vključiti 58.255 oseb. Kot predvideva, naj bi se jih med njimi neposredno zaposlilo 14.505, med vključenimi v ukrepe v prihodnjem letu do 30. junija pa 14.400.

Pod prvim ukrepom aktivne politike zaposlovanja je ministrstvo v načrtu za prihodnje leto navedlo usposabljanje in svetovanje, ki bo namenjeno iskalcem prve zaposlitve in brezposelnim, ki so izgubili delo zaradi stečajev oz. kot presežni delavci. V okviru drugega ukrepa - nadomeščanje na delovnem mestu in delitev delovnega mesta - pa na ministrstvu med drugim načrtujejo usposabljanje zaposlenih v podjetjih.

Tretji ukrep predstavljajo programi subvencioniranja zaposlovanja težje zaposljivih skupin brezposelnih ter spodbude za zaposlovanje. V okviru četrtega ukrepa - kreiranje delovnih mest - naj bi bila najpomembnejša aktivnost program javnih del, v okviru petega ukrepa - spodbujanje samozaposlovanja - pa priprava na samozaposlitev s pomočjo subvencije.

S sredstvi zgodba ni končana

Delodajalci opozarjajo na pasti samozaposlovanja. Igor Antauer pravi, da s tem, ko nekdo dobi sredstva za samozaposlitev, "zgodba še ni kočana". "Človeku je treba najprej dovoliti, da sam pri sebi ugotovi, ali je za to, da sprejme sredstva in gre na pot samozaposlitve. Ni vsakdo za to," opozarja.

Vlada si sicer prizadeva za zmanjšanje statistične številke brezposelnih, vendar Antauer poudarja, da samozaposleni, ki ne uspe, to občuti tudi na svojem psihičnem počutju. "Veste, kako zgleda brezposelna oseba po šestih mesecih? Kako depresivna je?" sprašuje Antauer.

Samozaposlovanja se je dotaknil tudi predstavnik delojemalcev Dušan Semolič. Kot je dejal, se mlade očitno "sili v status samozaposlenih". "Mladim se ne prikazuje realnega stanja tega statusa. S tem se na videz zmanjšuje statistično število brezposelnih, vendar pa gredo mnogi z dežja pod kap. Tu so potrebni drugačni pristopi," je zatrdil.

Podjetja zaščititi pred prevzemi

V zvezi z ukrepi na splošno je sicer dejal, da je prav, da se sredstva zanje povečujejo. Ob tem je spomnil še, da je treba zaščititi tudi slovenska podjetja, kot so Helios, Cinkarna Celje in Steklarna Rogaška, pred prevzemi, saj bodo sicer "generirala visoko stopnjo novih brezposelnih".

Prav tako bi morala država po njegovih besedah poskrbeti, da podjetja, ki so prejela državno pomoč, vsaj deset let ne bi smela seliti proizvodnje v tujino.

Svetlik verjame, da bo smernice ukrepov aktivne politike zaposlovanja sprejela še ta vlada, Semolič pa na drugi strani meni, da "danes izrečeno glede na politično stanje nima neke polne življenjske dobe".