DVK je na današnji seji sprejela navodilo za izvedbo postopka ugotavljanja izida glasovanja na predčasnih volitvah. Tako bodo morale okrajne volilne komisije dan po glasovanju ugotoviti izid glasovanja po pošti iz Slovenije, teden dni pozneje pa bodo preštele še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine.

Skupni izidi glasovanja po okrajih in volilnih enotah bodo znani najpozneje 14. decembra, ko bo DVK tudi ugotovila skupno število glasov, oddanih za vse liste, in skupno število glasov za posamezno listo. Nato bo ugotovila, katere liste so prejele najmanj štiri odstotke glasov, volilne komisije volilnih enot pa bodo 15. decembra razglasile, kateri kandidati so izvoljeni v DZ. DVK pa bo 16. decembra razdelila še mandate na ravni države, ki niso bili razdeljeni po volilnih enotah.

Isti dan bo predvidoma tudi razglasila uradne izide volitev in objavila sestavo šestega sklica državnega zbora. Datum razglasitve izida volitev je sicer odvisen tudi od morebitnih zapletov in pritožb.

Glasovnica bo veljavna v več primerih

Člani DVK so se ukvarjali tudi z vprašanjem, v kakšnih primerih je uradna prazna glasovnica, s katero glasujejo nekateri volivci iz tujine, veljavna oz. neveljavna. Ker na tokratnih volitvah nastopa tudi nekaj strank, ki imajo v imenu tudi ime svojega predsednika, se je namreč postavljalo vprašanje, ali je glasovnica veljavna, če volivec vpiše le ime predsednika.

Sklenili so, da bo glasovnica veljavna tudi v primeru, če bo volivec vpisal samo posamezno sestavino imena liste, denimo kratico ali skrajšano ime. Če pa bo napisal zgolj ime in priimek predsednika stranke, pa glasovnica ne bo veljavna, razen če bi ta kandidiral v okraju, v katerem volivec glasuje.

Tako bi bila denimo veljavna glasovnica, na katero bi volivec napisal "Lista Virant" ali "Lista Jankovića", ne pa tudi glasovnica, na kateri bi pisalo Gregor Virant ali Zoran Janković.