Lukšič je prepričan, da do takih dogodkov prihaja zaradi dogajanja po svetu, saj so ključni akterji povezani z gibanjem, ki protestira na Wallstreetu, zdaj pa se je dogajanje prelilo še na univerzo.

Komentiral je tudi nekatere zahteve protestnikov. Glede prostorske stiske Filozofske fakultete v Ljubljani je dejal, da sta z dekanom fakultete o tem že govorila in ugotovila, da obstajajo realne možnosti, da bi začeli z gradnjo prizidka. Dekanova ekipa se ob podpori univerze sedaj trudi dobiti gradbeno dovoljenje zanj, je povedal.

Protestniki zahtevajo tudi štipendije za vse, kar je Lukšič sicer ocenil kot dober cilj, ki bi ga na prvo žogo verjetno podprli vsi, a ko pogledamo, katere skupine ljudi vse merijo na državna sredstva, ugotovimo, da je treba poiskati soglasje o tem, katera skupina bi dobila koliko, torej ali bo šlo več sredstev za subvencije staršem za varstvo otrok v vrtcih ali za šolajoče otroke, za štipendije študentom ali komu tretjemu. Finance so namreč omejene ob dejstvu, ki ga je izpostavil Lukšič, da nihče ni pripravljen na višje davke.

Minister je ob tem dejal, da bo vlada letos razdelila skupaj 65.000 štipendij (za dijake in študente, vključno s Zoisovimi štipendijami), kar je 20.000 več kot leta 2008. Ob tem namenja še 13,5 milijona evrov za prehrano študentov, kar je 1,5 milijona evrov več kot leta 2008.

Zahteva po polnem financiranju študija pa meni, da ne leti na njihovo vlado, ki je obljubila, da šolnin ne bo uvajala in jih tudi ni, temveč jo vidi kot zahtevo za bodoče vlade, da naj tega ne poskušajo. Ob tem je izpostavil Veliko Britanijo, kjer so šolnine bistveno povišali in dodal, da je očitno, da na ta način dohodke dobivajo konzervativne vlade.

Glede bolonjske reforme pa je Lukšič dejal, da je očitno, da ta ni dosegla svojega cilja, torej da bi evropske univerze prehitele ameriške. Cilj ostaja, je dodal, in opozoril, da mora Evropa okrepiti svoj univerzitetni prostor. Lukšič tako podpira pobudo za dvig kvalitete študija, je bilo razumeti.

Minister je napovedal tudi sejo sveta vlade za študentska vprašanja, kamor bodo povabili protestnike in jim ponudili možnost, da predstavijo svoja stališča.