Po navedbah Eko krog je to tisto, za kar so se njihovi aktivisti ves čas prizadevali. Pred izdajo novega okoljevarstvenega dovoljenja s strani Agencije RS za okolje (Arso) bo treba določiti novo vplivno območje, javnost bo v postopku lahko sodelovala s pripombami na sežiganje odpadkov, stranskih udeležencev bo več, poostrene bodo tudi prej velikodušne omejitve obratovanja trboveljske cementarne, je zapisano na spletnih straneh Eko kroga.

V Eko krogu so še opozorili, da mora ARSO ponovno voditi postopek za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement, pri tem pa upoštevati, da je naprava za sosežig odpadkov v rotacijski peči nova in ne stara oz. obstoječa naprava. Iz Lafarge Cementa so danes sporočili, da so v torek prejeli odločbo okoljskega ministrstva, ki jo bodo v naslednjih dneh proučili in podali podrobnejše informacije. Ob tem so spomnili, da je cementarna v zadnjih letih v modernizacijo svoje proizvodnje ter v zniževanje njenih vplivov na okolje vložila več kot 32 milijonov evrov.

"S temi izvedenimi investicijami je trboveljska cementarna ena izmed najbolj okoljsko učinkovitih znotraj cementne industrije. Uporaba alternativnih goriv pa omogoča tovarni še nadaljnje zniževanje vplivov na okolje, in hkrati zagotavlja družbi poslovno učinkovitost in konkurenčnost na dolgi rok," so zapisali v Lafarge Cementu.

V nevarnosti nekaj sto delovnih mest

Dodali so še, da v sedanjih zahtevnih gospodarskih razmerah predstavlja ponovno odpiranje postopka in prepoved uporabe alternativnih goriv izgubo konkurenčnosti, kar predstavlja neposredno nevarnost za 130 delovnih mest v cementarni, ter nekaj 100 delovnih mest pri lokalnih podizvajalcih, povezanih s cementarno.

"Lafarge Cement lahko obratuje pod doslej dovoljenimi pogoji, dokler si ne pridobi pravnomočne odločbe o zadevi," so v torek navedli na okoljskem ministrstvu. To pomeni, da mora Arso ponovno voditi postopek za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement, pri tem pa upoštevati, da je naprava za sosežig odpadkov nova in ne stara oz. obstoječa naprava.

Arso je sicer že sredi julija zavrnil zahtevo Lafarge Cementa za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za sosežig alternativnih goriv. Arso je tako odločil, ker je upravno sodišče februarja ugotovilo neskladje uredbe o napravah, ki lahko povzročijo onesnaževanje večjega obsega, z zakonom o varstvu okolja, zaradi česar je moral Arso v ponovnem odločanju upoštevati predvsem zakon in cementno peč kljub prilagoditvam, s katerimi je Lafarge zmanjšal količino emisij v zrak, obravnavati kot novo.

Zato je agencija morala zavrniti zahtevek Lafarga za izdajo dovoljenja, v katerem so napravo priglasili kot obstoječo.