Kot je na današnji slovesni inavguraciji povedal Marušič, mora vsaka univerza poskrbeti za to, da bosta na njej polno živeli znanost in umetnost kot tudi medsebojni prostor interakcije med njima. Na primorski univerzi to lahko dosežejo, je menil novi rektor, vendar le, če bodo "zavezani odkrivanju skrivnosti neznanega s pomočjo znanosti" ter "takojšnjemu pokrivanju negotovosti tako odkritega s pomočjo umetnosti".

Pri tem je treba prostor odpreti "vsem tistim ljudem, ki nosijo v sebi dovolj ustvarjalnega, raziskovalnega hrepenenja in pronicljivosti, da premaknejo meje našega vedenja danes onkraj meja jutrišnjega dne". Če bodo tega sposobni, bodo na Univerzi na Primorskem (UP) kljub svoji majhnosti in mladosti lahko "vstopili v enakovreden konkurenčen boj s tujimi univerzami" ter dosegli enakovredno zastopanost med najimenitnejšimi visokošolskimi ustanovami.

Takrat se bo po njegovih besedah tudi izkazalo, da ustanovitev UP ni bila naključen dogodek, ampak zgodovinska nujnost. Univerza pa bo lahko odigrala vlogo katalizatorja prepotrebnih novih zamisli in idej, ki bodo vodile do tehnoloških inovacij v dobrobit tako Slovenske Istre kot tudi širše Primorske in Slovenije.

"Univerzo zapuščam v boljšem stanju"

Dosedanji rektor Rado Bohinc pa je opozoril, da univerzo zapušča v boljšem stanju kot pred štirimi leti, pri tem pa med drugim spomnil na bitko proti prodaji dveh zgradb univerze na dražbi zaradi neplačanih dolgov, ki je bila tudi "bitka za obstoj univerze".

Po drugi strani je bil Bohinc kritičen do položaja univerze v Sloveniji, ki po njegovem navzlic ustavni normi in deklarativni zavezanosti v temeljnih dokumentih države ni avtonomna. Univerza pa ne bo avtonomna, vse dokler "ne bo enakopraven partner državi in bo njena usoda odvisna od dobre volje vsakokratne oblasti," je opozoril.

Zbrane je nagovoril tudi Igor Lukšič, ki opravlja tekoče posle ministra za visoko šolstvo. Ta je izpostavil pravilnost odločitve za ustanovitev Univerze na Primorskem pred slabim desetletjem. Slovenija namreč "potrebuje univerzo na Primorskem, potrebuje tu močno intelektualno bazo, ki je okrepila ta del Slovenije," to pa se po njegovem še posebej izkazuje v sedanjih nemirnih časih.

Slovesne inavguracije Marušiča kot tretjega rektorja v zgodovini primorske univerze so se med drugimi udeležili minister za zdravje in rektorjev brat Dorjan Marušič, prva rektorica primorske univerze Lucija Čok, rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik, prorektorji ljubljanske, mariborske in tržaške univerze, predsednik znanstvenega sveta javne agencije za raziskovalno dejavnost Vito Turk, koprski škof Metod Pirih, koprski župan Boris Popovič ter častni doktorji in častni senatorji UP.