Avsenek glede na trenutne finančne razmere v državi ne izključuje možnosti, da bi terensko delo gozdarjev obstalo. "Zavod za gozdove je glede na materialne stroške praktično že v minusu in nima več denarja za prevoze. Tako smo že skorajda bili na tem, da se prevozi na terenu ustavijo. Posledice neaktivnosti terenske službe pa bi bile katastrofalne," je pojasnil Avsenek.

Javna gozdarska služba obvladuje teren in dnevno obvešča lastnike, kaj je potrebno narediti. "Če bi delo zaustavili, bi glede na sedanji razvoj lubadarja v zgornjegorenjskih gozdovih v letu ali dveh dobili Bavarski gozd, kjer so v nacionalnem parku načrtno pustili lubadarja in kjer je bilo uničenih na tisoče in tisoče hektarjev. Tega si Slovenija v svojih gospodarskih gozdovih ne more privoščiti," je opozoril Avsenek.

Pojasnil je, da Zavod za gozdove Slovenije že vrsto let deluje na minimalnih materialnih stroških, ki na zaposlenega letos znašajo zgolj 3300 evrov. Primerljive službe, kot sta na primer Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, delujejo z 11.000 evri stroškov na zaposlenega, čeprav nimajo toliko terenskega dela kot gozdarji.

Zato v Zavodu za gozdove Slovenije po Avsenikovih besedah ni mogoče privarčevati niti evra več. Finančni plan za prihodnje leto pa napoveduje dodatno znižanje materialnih stroškov za 20 odstotkov. "Če se to zgodi, bo javna gozdarska služba obvladovala le še območje, ki ga bomo peš lahko obhodili, ker enostavno za prevoze ne bo denarja," je ocenil Avsenek.

Spomnil je, da je bilo nekoč dovolj gozdarjev, da so lahko celoten svoj rajon obhodili peš, sedaj pa so številke gozdarjev tudi do petkrat manjše in vsak revirni gozdar je v povprečju zadolžen za 3000 hektarjev gozda. Tega mora obvladovati in izpolnjevati vsa zakonska določila, kar pa brez prevoza ni mogoče.

Večina gozdarjev mora za terenske preglede uporabljati svoja vozila, saj ima vsaka krajevna enota le eno službeno vozilo, gozdarjev pa je pet ali šest. "Sedaj niti denarja za kilometrino ne bo več. Čeprav je ta za gozdarje kljub vožnji po makadamskih in gozdnih cestah enaka kot za ostale javne uslužbence, ki se vozijo po asfaltu," je zaskrbljen Avsenek.

Prav tako Zavod za gozdove Slovenije s 3300 evri na zaposlenega težko vzdržuje prek sto objektov, ki jih ima po vsej državi. V posameznih poslovnih prostorih niso več zagotovljeni pogoji za normalno bivanje oziroma za delo in situacija je po besedah Avseneka v celotni državi "absolutno alarmantna".