V sredo se izteče rok, do katerega morajo volilne komisije volilnih enot z žrebom določiti sezname potrjenih list kandidatov v vsaki volilni enoti, do sobote pa mora Državna volilna komisija javno objaviti vse sezname list in posameznih kandidatov. DVK bo sicer volivce o kandidaturah obvestila s posebno brošuro, ki jo bodo prihodnji teden prejela vsa gospodinjstva, v soboto pa bodo sezname objavili na svoji spletni strani.

Priprava brošure namreč do tedaj še ne bo mogoča, saj vrhovno sodišče še odloča o nekaterih pritožbah na odločbe volilnih komisij volilnih enot, ki so zavrnile nekatere liste, je na današnji seji Državne volilne komisije (DVK) pojasnil direktor službe DVK Dušan Vučko.

Vrhovno sodišče je prejelo 14 pritožb na zavrnitev kandidatnih list, o 13 pritožbah je že odločilo. Še vedno pa obravnava pritožbo Stranke enakih možnosti, ki je pritožbo vložila v ponedeljek.

DVK je sicer na današnji seji sprejela navodilo za delo volilnih odborov na dan predčasnih volitev ter določila obliko in vsebino glasovnice.

4. decembra bo glasovanje potekalo na več kot 3400 voliščih po državi. Volilni odbori se bodo morali sestati dan pred glasovanjem in poskrbeti za to, da bo na dan volitev vse potekalo nemoteno. Tako morajo na primerne prostore postaviti glasovalne skrinjice in na vidno mesto obesiti razglase s seznamom list kandidatov. Prostor morajo urediti tako, da bo vsakomur zagotovljena tajnost glasovanja.

Volišča bodo odprta med 7. in 19. uro, volivci pa lahko na volitvah glasujejo le osebno, torej tudi ni dovoljeno glasovanje namesto družinskih članov. Pred glasovanjem mora volilni odbor ugotoviti istovetnost volivca. Ta mora s seboj prinesti osebni dokument, zadostuje pa tudi, če ga kateri izmed članov volilnega odbora osebno pozna. Volivci se morajo tudi podpisati v volilni imenik.

Volilni odbori bodo ob 11. in 16. uri ugotavljali udeležbo na volišču, po zaprtju volišč pa začeli s štetjem glasovnic. Veljavne bodo tiste glasovnice, iz katerih bo volja volivcev jasno razvidna. Na glasovnici bo sicer zapisano navodilo, da se glasuje samo za enega kandidata, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka ob imenu liste, ki je pred imenom in priimkom kandidata.

V Postojni in Novem mestu opravili žreb kandidatnih list

Volilni komisiji druge in šeste volilne enote sta danes ob prisotnosti pooblaščencev izvedli žreb kandidatnih list, s katerim sta določili seznam list kandidatov oz. izžrebali vrstni red na glasovnicah v omenjenih volilnih enotah. Vsi seznami kandidatnih list na decembrskih parlamentarnih volitvah bodo znani v sredo.

Volilna komisija dolenjsko-belokranjsko-posavske oziroma 6. volilne enote je je žrebanje izvedla na sedežu v Novem mestu.

Kot je povedal tajnik novomeške volilne komisije Roman Jenič, bo po danes opravljenem žrebanju in s strani komisije potrjenem vrstnem redu kot prva na glasovnicah za državnozborske volitve 6. volilne enote zapisana stranka SMS Zeleni, drugi bodo Zeleni Slovenije, tretja bo Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS, četrta Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija, peta LDS, šesta SDS, sedma državljanska lista Gregorja Viranta, osma DeSUS, deveta Stranka enakih možnosti Slovenije (SEM-Si), deseto Gibanje za Slovenijo, enajsta Demokratična stranka dela - DSD, dvanajsta SD, trinajsta SNS, štirinajsta SLS, petnajsti Zares in šestnajsta NSi.

Žreb kandidatnih list so opravili tudi v Postojni. Že na petkovem sestanku volilne komisije je ob pregledu vloženih list komisija izločila kandidatno listo stranke Stara pravda - Stranka prava. Potrdili pa so ostalih 19 kandidatnih list, je za STA povedala tajnica volilne komisije Erika Čelan.

Številka 1 je na današnjem javnem žrebu pripadla SSN - Stranki slovenskega naroda, za njim pa se bodo razporedili Stranka mladih Slovenije - Zeleni, ki nastopa na volitvah z Zvezo za Primorsko (2), Demokratična stranka dela (3), Državljanska lista Gregorja Viranta (4), Gibanje za Slovenijo (5), Slovenska ljudska stranka (6), Socialni demokrati (7), Akacije (8), Zeleni Slovenije (9), Stranka enakih možnosti (10), Zares (11), Slovenska nacionalna stranka (12) in Liberalna demokracija Slovenije (13). Sledijo pa stranka Humana Slovenija (14), Demokratična stranka upokojencev Slovenije (15), SDS (16), Lista Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija (17), Stranka za trajnostni razvoj Slovenije (18) in Nova Slovenija - Krščanska ljudska stranka (19).

V drugi volilni enoti, ki zajema območje Primorske in del Notranjske, kandidira tudi stranka Akacije, ki je v drugih volilnih enotah po Sloveniji ne bo na volilnih lističih.

Vsi seznami kandidatnih list na decembrskih parlamentarnih volitvah bodo znani v sredo, ko se izteče rok, do katerega morajo volilne komisije volilnih enot z žrebom določiti sezname potrjenih list kandidatov v vsaki volilni enoti. Še pred tem bo vrhovno sodišče, ki je doslej zavrnilo vse pritožbe političnih strank zaradi zavrnitve kandidatnih list, odločilo še o pritožbi Stranke enakih možnosti.