Predsednik države je na Bledu zbranim tožilcem povedal, da sam pogosto opozarja na pomen prava in pravičnosti, ki sta po njegovem mnenju ključni vrednoti v teh kriznih časih. Obenem pa se zaveda težavnosti, ki spremlja delo pravosodja in krivičnosti različnih, tudi slabo informiranih obtožb na njegov račun.

Pri delovanju pravnega sistema je po Türku pomembno zagotavljanje avtoritete, ki omogoča pravično in dobro delovanje države v korist njenih državljanov. Ključni faktor avtoritete je po mnenju predsednika države kakovost, poudaril pa je tudi pomen neodvisnosti sodnikov in tožilcev, ki prinaša objektivnost in ne nevtralnost njihovega dela.

Tudi Fišer se je v svojem nagovoru državnim tožilcem dotaknil aktualnih pogojev za opravljanje njihovega dela. Slednji so sicer zapleteni, a odvisni predvsem od štirih reči: sprva od politične volje, nato od pravočasne in kakovostne zakonodaje, nato pa tudi od organov odkrivanja, pregona in sojenja, je pojasnil.

Pri svojem delu tožilci ne pričakujejo "podpore na kredit", je poudaril in izrazil skrb nad stanjem duha v družbi. V slednji je nekaj narobe, če politični in drugi akterji odločanja napadajo organe pregona, je dejal. Tovrstni napadi po Fišerjevem mnenju dokazujejo, da se poleg gospodarske krize srečujemo torej tudi z moralno in etično krizo.

Politični pritiski so vedno prisotni, niso pa vedno odkriti in družba bi morala biti bolj pozorna na prikrite pritiske, je povedal in dodal, da pričakuje, da bodo nosilci pritiska s tem ravnanjem prenehali, kot se to spodobi za urejeno pravno državo.

Med novimi izzivi pravosodja je Fišer izpostavil uveljavljanje nove zakonodaje. Pri tem misli predvsem na novi zakon o državnem tožilstvu in tri zakone s področja kazenske zakonodaje: novelo zakona o kazenskem postopku, novelo kazenskega zakonika in zakon o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja.

Zbora državnih tožilcev v okviru izobraževalnih tožilskih dni se je udeležil tudi pravosodni minister, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar. Kot so ob obisku sporočili s pravosodnega ministrstva, so v tem mandatu sprejeli številne ukrepe za institucionalno močnejše državno tožilstvo.

Z novim zakonom o državnem tožilstvu so tako okrepili vlogo državnotožilskega sveta, kar je v nagovoru kot pozitivno ocenil tudi Fišer. Volitve štirih članov, ki jih izvolijo državni tožilci, bodo ta četrtek, 17. novembra, istega dne pa bo DZ volil tudi štiri člane, pravne strokovnjake, ki jih je predlagal predsednik države, so še sporočili z ministrstva.