Ustavnemu sodišču v pobudi predlagajo oceno ustavnosti 43. člena zakona o volitvah v DZ in 12. člena zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), odloka o razpustitvi DZ in o razpisu predčasnih volite. Navajajo pa tudi vsa pravila, ki so od 1. januarja 1992 in še prej kršena.

"Od vseh odgovornih v državi zahtevamo, da takoj preučijo zakonodajo in da ustavno sodišče preloži te volitve ali celo ukine in izvede novo volilno tekmo brez kakršnih koli omejitev za vse politične stranke, ki so registrirane v tej državi," je poudaril Poljanec.

Kot edini pogoj za vstop registriranih strank v volilno kampanjo je Poljanec predlagal predložitev izvirnika volilnega programa in kandidatne liste. Zavzel se je tudi za izvedbo kampanje za vse registrirane stranke enakopravno. Ustavno sodišče mora na pobudo odgovoriti v treh dneh.

Jožef Jarh pa je na ustavnem sodišču kot državljan vložil zahtevo za takojšnjo materialno izenačitev političnih in državljanskih pravic biti voljen in voliti ter zahtevo za preložitev volitev. Naslovil jo je tudi na DZ, varuha človekovih pravic, Svet Evrope, Evropski parlament in OZN.

Predstavniki Stare pravde - Stranke prava so kandidature vložili v vseh osmih volilnih enotah, po Poljančevih besedah pa so imeli nekaj težav v volilni enoti Ljubljana - Center. Kot je pojasnil, program stranke daje poudarek predvsem drugemu členu ustave in šestemu členu konvencije, ki hočeta doseči to, česar v Sloveniji ni, in sicer socialno in pravno državo. "Stara pravda Stranka prava smo prva stranka, ki dejansko postavlja človeka na prvo mesto," je poudaril.