Območje med planinama Svečica in Seča je del zaščitenega območja Nature 2000, obenem pa predstavlja občutljivo vodozbirno območje, saj so pod njim zajetja pitne vode za oskrbo naselij na slovenski in avstrijski strani Karavank. Leta 1994 pa sta Slovenija in avstrijska Koroška podpisali tudi izjavo o varovanju vodnih virov v Karavankah, s katero sta se zavezali, da se bosta izogibali posegom v prostor, ki bi lahko ogrozili vodne vire na obeh straneh državne meje.

Kljub temu je Agrarna skupnost Javornik-Koroška Bela po markirani planinski poti na tem območju septembra začela graditi traktorsko pot, dolgo poldrugi kilometer in širšo od dveh metrov. Dela so končali ali prekinili v začetku oktobra, med gradnjo pa so z delovnimi stroji uničili planinske oznake in markacije, v današnjem sporočilu za javnost opozarja PZS.

O spornem posegu v naravo je PZS obvestila inšpektorat za okolje in naravo pri ministrstvu za okolje in prostor ter ga pozvala, naj preverijo, kakšna strokovna mnenja in soglasja Zavoda za varstvo narave in Agencije RS za okolje ter kakšna dovoljenja občine Jesenice, so bila izdana za to gradnjo. Tako naj inšpektorat preveri zakonitost in ukrepa v skladu s pooblastili.

PZS na ta način deluje v javnem interesu na področju ohranjanja narave, pri čemer se posebej osredotoča na skrb za varstvo gorske narave. "Če dobimo obvestilo o morebitnih kršitvah oziroma nedovoljenih posegih v okolje, se takoj odzovemo in o tem obvestimo ustrezne organe," so za STA povedali na PZS in spomnili, da so letos podobno reagirali tudi v zvezi z idejo o ureditvi energetskega parka Peca in vetrnih elektrarn na višini 2000 metrov.

Dogajanje v gorah stalno spremljajo varuhi gorske narave, planinska zveza pa poziva tudi vse ostale obiskovalce gora, naj delujejo proaktivno in naj kršitev prepovedi voženj z motornimi vozili v naravnem okolju prijavijo inšpektoratu za okolje in naravo. Prijava je mogoča tudi na telefonski številki 113 ali 080 1200.