SNS v volilnem programu obljublja, da bi sodnikom odvzeli trajni mandat, saj so edini funkcionarji z dosmrtnim mandatom, prav tako bi morali uvesti kazensko in finančno odgovornost sodnikov, podobno kot v Nemčiji.

Po napovedih Jelinčiča bo treba zmanjšati število občin, treba je ukiniti Dars in pregledati, kam je šel denar. Za avtoceste in železnico pa bi dali koncesije tistim, ki so pripravljeni kaj investirati, enako velja za Luko Koper, je navedel v pogovoru za Delo.

Poleg tega v stranki predlagajo, da se spet uvede pet razredov pri dohodnini in posebna olajšava vsaj za reševanje stanovanjskega vprašanja. Davek na dobiček bi znižali na petnajst odstotkov in uvedli pavšal za majhna podjetja in samostojne podjetnike, kar bi spodbudilo gospodarstvo, ker bi ljudje vedeli, da delajo zase.

Po Jelinčičevem mnenju je treba razmisliti o davčni aboliciji, ki bi lahko v kratkem času v davčno blagajno prinesla kar nekaj denarja. Policijske zakone pa ocenjuje kot veliko neumnost.

Kot pravi, ni nujno, da je stranka v koaliciji, da bi lahko kaj vplivala. "Vlade pogosto najemajo svetovalce, ki niso del koalicije, vendar jih poslušajo," je dejal.

Jelinčič upa, da stranki "ne bodo ušli standardni volivci", čeprav vsako novo gibanje vzame nekaj glasov. Računa celo na nekaj novih volivcev. Sicer pa reklamiranje stranke z novimi obrazi označuje za zlagano, saj da so to stari obrazi v novi preobleki. "Večina jih skače iz stranke v stranko, da si zagotovijo eksistenco. SNS se ne prodaja in ne kupuje. Čez 50 let se bo ugotovilo, da je najboljša stranka," je dejal.

Na vprašanje, kdo bo novi mandatar, pravi, da bi po dosedanji praksi moral prihajati iz stranke z največ glasovi na volitvah, vendar letos, vsaj po napovedih predsednika republike Danila Türka morda ne bo tako. "Legalno? Seveda. Legitimno? To bodo povedali ljudje na naslednjih volitvah za predsednika države," je dejal. Ocenjuje pa, da "Kučan in zbrani okoli njega pripravljajo koalicijo Janković, Virant in SLS".